Hypotheekrenteaftrek in 2024

Hypotheekrenteaftrek betekent dat je de hypotheekrente die je betaald hebt in mindering brengt op je bruto inkomen. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Op deze pagina vertellen we je alles over de aftrekbaarheid van de hypotheekrente.

Hypotheekrenteaftrek

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek is een fiscale aftrekpost voor huizenbezitters met een hypotheek. 

Als je besluit een hypotheek te nemen, dan sluit je als een lening af bij de hypotheekverstrekker, met je huis als onderpand. Over die lening betaal je rente: de hypotheekrente. Om huizenbezit te stimuleren, is deze rente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de belasting. Dit wordt de hypotheekrenteaftrek genoemd.

Waarom is er hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrente is ooit ingevoerd om eigenwoningbezit te stimuleren. Door dit belastingvoordeel werd het fiscaal aantrekkelijker om een eigen woning te bezitten. Maar helemaal onomstreden is de hypotheekrenteaftrek niet. Tegenstanders vinden namelijk dat het oneerlijk is dat huiseigenaren een belastingvroodeel krijgen en huurders niet. Daarom is de hypotheekrenteaftrek sinds 2014 al stapsgewijs afgebouwd. Hierover lees je verder op deze pagina meer.

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Renteaftrek op je hypotheek betekent dat je betaalde hypotheekrente in mindering brengt op je bruto inkomen, waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt. De rente die je betaalt voor je hypotheek is maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar. 

De hypotheekrenteaftrek kent bepaalde voorwaarden. Heb je jouw eerste hypotheek in 2013 of later afgesloten? Dan is alleen de rente voor annuïteiten- en lineaire hypotheken nog aftrekbaar, mits de hypotheek in maximaal 30 jaar wordt afgelost. Neem je in de tussentijd een nieuwe of hogere hypotheek? Dan heb je opnieuw recht op 30 jaar aftrek op het bedrag dat je extra leent. 

Er gelden ruimere regels op het gebied van hypotheekrenteaftrek voor hypotheken van vóór 1-1-2013. Dit wordt het overgangsrecht genoemd.

Man Met Rekenmachine

Je hypotheekrenteaftrek berekenen

Het berekenen van je hypotheekrenteaftrek gaat als volgt. Stel: je hebt een inkomen van € 50.000 en je betaalt 36,97 procent inkomstenbelasting. Dat is € 18.485 per jaar. Je hebt dit jaar een huis gekocht en je komt in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Je hypotheek bedraagt € 200.000 met bruto maandlasten van € 1.015. Aan hypotheekrente betaal je in het eerste jaar € 8.935. De WOZ-waarde van je woning bedraagt € 180.000. De betaalde hypotheekrente mag je na verrekening van het eigenwoningforfait aftrekken van je inkomen. Het eigenwoningforfait is in dit geval € 630 (0,35 procent van € 180.000). Trek daar € 8.935 rente vanaf en je hebt een aftrekpost van € 8.305 (€ 630 - € 8.935).

 

De hypotheekrente teruggave berekenen gaat nu als volgt: je inkomen van € 50.000 min de aftrekpost van € 8.305 is € 41.695. Over dit bedrag wordt de inkomstenbelasting berekend. Je betaalt nu dus nog maar € 15.414 inkomstenbelasting (36,97% van € 41.695). Het recht op hypotheekrenteaftrek levert je in dit voorbeeld een belastingverlaging van € 3.067 op (€ 18.485 - € 15.414), oftewel € 256 per maand. De netto maandlast van je nieuw gekochte woning komt hiermee in het eerste jaar uit op € 759 (€ 1.015 - € 256).

 

Hoeveel belastingvoordeel je hebt door de hypotheekrenteaftrek, is dus inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe meer voordeel. 

Let op: dit is een gesimplificeerde voorbeeldberekening om je te laten zien hoe hypotheekrenteaftrek werkt. In de berekende netto-maandlast is enkel rekening gehouden met het bezit van een eigen woning. Op basis van jouw totale fiscale omstandigheden, waaronder mogelijke heffingskortingen, kan de berekende belasting afwijken. De hierbij gebruikte bedragen zijn indicatief.

De hypotheekrenteaftrek verdwijnt?

Sinds 2014 werd de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomensschijf elk jaar met 0,5 procent afgebouwd. Sinds 2020 is de afbouw van de hypotheekrenteaftrek versneld naar drie procent per jaar. Vanaf 2023 is het percentage voor de hypotheekrenteaftrek gekoppeld aan het tarief van de laagste inkomensschijf. De hypotheekrenteaftrek is dus niet helemaal verdwenen, maar er gelden wel aftrekbeperkingen van de hypotheekrente voor mensen met een inkomen in de hoogste inkomensschijf.

In 2024 zijn de hypotheekrente en alle andere aftrekbare kosten voor de eigen woning maximaal aftrekbaar tegen een tarief van 36,97 procent.

Andere aftrekposten voor de belasting

Naast de jaarlijkse hypotheekrente mag je ook bepaalde kosten die je in het jaar van aankoop hebt gemaakt éénmalig aftrekken. Denk hierbij aan gemaakte kosten voor het verkrijgen van de hypotheek, zoals taxatiekosten, advieskosten, notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte en NHG kosten. Ook boeterente, die je betaalt bij het oversluiten van je hypotheek, is aftrekbaar.

Veelvoorkomende kosten die je niet kunt aftrekken zijn o.a. notariskosten voor het opstellen van de transportakte, makelaarscourtage, overdrachtsbelasting en kosten voor een bankgarantie.

Hypotheekrenteaftrek aanvragen

Je hoeft hypotheekrenteaftrek niet aan te vragen: dit gebeurt automatisch bij het indienen van je jaarlijkse belastingaangifte. Wil je een maandelijkse teruggave van de hypotheekrenteaftrek, dan kun je dit aanvragen met een voorlopige aanslag.

 

Lees meer over belastingteruggave

 

Wat gebeurt er als je hypotheekrenteaftrek afloopt in 2031?

Sinds 2001 geldt de regel dat je maximaal 30 jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat het belastingvoordeel voor alle huiseigenaren die in of vóór 2001 een huis kochten in 2031 vervalt. Wat betekent dit voor je hypotheek en je maandlasten?

Hypotheker9443 1
Arrow

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk