20-2-2013

Vele Nederlanders wonen in een huis met hypotheek

Uit cijfers van Eurostat (databank van de Europese Unie) is gebleken dat vrijwel 6 op de 10 Nederlanders in een huis met een hypotheek woont. Een derde van de Nederlanders bewoont een huis wat ze via de vrije markt huurt.

Zo woont in Nederland een hoog percentage mensen in een huis met hypotheek, blijkt uit de Eurostat cijfers. Alleen in IJsland, Noorwegen en Zweden ligt het percentage mensen wat in een huis met hypotheek woont hoger.

8 Procent van de Nederlanders woont in een woning welke volledig zelf is bekostigd. Vergeleken met bijvoorbeeld Roemenië heeft 97 procent van de Roemeense bevolking de eigen koopwoning volledig betaald.

Professor Peter Schotman, hoogleraar Empirical Finance aan de Universiteit van Maastricht zegt over het hoge percentage Nederlanders in woningen met hypotheek het volgende: "Op bijna alle huizen die de afgelopen 30 jaar zijn gekocht, is een hypotheek afgesloten in verband met de hypotheekrenteaftrek. Zelfs al heb je het geld, dan is het belastingvoordeel toch vaak zo aantrekkelijk dat mensen een hypotheek afsluiten."

Vergeleken met andere Europese landen is het aantal mensen dat een huis huurt via de vrije markt vrij hoog. Alleen in Duitsland en in Zwitserland is dit percentage hoger.