18-8-2014

Belastingvrij schenken tot en met eind 2014 mogelijk

Tot en met eind 2014 kun je nog belastingvrij een schenking doen aan je familie of vrienden voor hun woningaankoop, verbouwing of voor het aflossen van de eigenwoningschuld. Minister Jeroen Dijsselbloem heeft laten weten dat deze verruimde schenkingsvrijstelling niet wordt verlengd en alleen dit jaar nog geldt.

Populaire regeling

Dit jaar hebben al 50.000 Nederlanders gebruik gemaakt van de verruimde schenkingsvrijstelling. De regeling heeft mede gezorgd voor een herstel van de woningmarkt. Dijsselbloem heeft aangegeven dat de populariteit van de regeling gevolgen heeft voor de schatkist en hierdoor belastinginkomsten mist, waardoor de regeling eind dit jaar stopt. 

Ontvang je een schenking?

Wil je dit jaar nog belastingvrij een schenking doen, dan hoef je over de de schenking tot maximaal 100.000 euro geen schenkbelasting te betalen.  Je mag alleen gebruikmaken van deze verhoogde schenkingsvrijstelling als het bedrag wordt gebruikt voor:

  • De aankoop, verbetering of onderhoud van je eigen huis
  • De aflossing van je eigenwoningschuld
  • De aflossing van een restschuld van je verkochte eigen huis

Vanaf volgend jaar kun je ook nog belastingvrij een schenking doen, maar is het bedrag aanmerkelijk lager en afhankelijk van de relatie tussen schenker en ontvanger.

Meer informatie

Wil je een schenking doen? Of ontvangt je een schenking? Kom voor meer informatie langs bij De Hypotheker.

Maak vandaag nog een afspraak.