7-5-2015

Huizen staan minder lang te koop

Uit een analyse van Woningmarktcijfers.nl blijkt dat huizen minder lang te koop staan. De theoretisch verkooptijd van bestaande koophuizen is in het eerste kwartaal van 2015 naar beneden gegaan naar 16 maanden. In het eerste kwartaal vorig jaar duurde het nog 23 maanden voordat een woning werd verkocht. Momenteel staan er meer dan 206.000 huizen te koop.

De theoretische verkooptijd geeft de meting weer van het aantal maanden dat nodig is om alle bestaande huizen te verkopen. Dit is gebasseerd op het aantal transacties van de laatste 12 maanden.

Verkooptijd per provincie

Staat je woning te koop in de provincie Noord-Holland of Utrecht? Dan heb je de grootste kans dat je huis snel wordt verkocht. De verkoop van een te koop staand huis in Noord-Holland duurt 10 maanden. In Utrecht neemt het 11 maanden in beslag voordat je huis is verkocht. In de provincies Friesland, Groningen en Drenthe duurt het meer dan 20 maanden voordat een huis is verkocht.
De snelheid waarmee een huis wordt verkocht, is vergeleken met het eerste kwartaal 2014 in Utrecht en Noord-Holland het meest afgenomen met 13 procent. In Friesland is de afname 1 procent. In Overijssel en Zeeland is er een beperkte afname van 2 procent te zien.

Prijs van invloed op verkoopsnelheid

De prijs beïnvloedt de snelheid waarmee een huis wordt verkocht. Voor woningen in de prijsklasse tot 200.000 euro duurt het een jaar voordat ze worden verkocht. De verkoop van huizen in het hogere prijssegment boven de 500.000 euro duurt 29 maanden.

Diverse woningtypen, verschil in verkooptijd

Ook laten de diverse woningtypen een verschil zien in verkoopttijd. Zo duurt het 9 maanden voordat een tussenwoning wordt verkocht. De verkoop van hoekwoningen, appartementen en twee-onder-eenkapwoningen neemt meer tijd in beslag, respectievelijk: 14, 15 en 19 maanden. Vanwege de hogere prijs, neemt de verkoop van een vrijstaand huis de meeste tijd in beslag: 37 maanden.

Staat jouw woning te koop?

Als je je huis wilt verkopen, is het goed om te weten wat het in de huidige woningmarkt opbrengt. Je kunt dit laten berekenen door een makelaar, maar je kunt ook zelf aan de slag met onze handige woningwaardemeter.