23-12-2015

Wat zijn de verwachtingen voor de huizenmarkt in 2016?

Bord verkocht 2

Het afgelopen jaar heeft laten zien dat het goed gaat met de huizenmarkt. Zo werden er in heel Nederland tot en met oktober zeker 40 procent meer hypotheekaanvragen geregistreerd vergeleken met 2014. Het aantal verkochte woningen komt waarschijnlijk eind dit jaar uit op ongeveer 182.000. Vergeleken met de woningverkoop in 2014, is dit een stijging van 19 procent.

Groei woningverkoop in 2016 zet door

Woningmarkteconoom Pieter van Dalen laat op Infinance.nl weten de stevige toename van de woningverkoop  van dit jaar ook in 2016 doorzet."Dit komt met name door een combinatie van economische groei die gestaag doorzet, meer koopkracht voor huishoudens, een toename van de werkgelegenheid, het grote vertrouwen in de woningmarkt en de lage hypotheekrente.” Voor 2016 wordt verwacht dat er bij benadering 175.000 tot 195.000 woningen zullen worden verkocht.

Hiernaast zal de hypotheekrente op een laag niveau blijven. Van Dalen: “Voor volgend jaar verwachten we dat de rente in Europa slechts zeer beperkt zal stijgen, waardoor de hypotheekrente laag kan blijven.” Bekijk ons overzicht van actuele hypotheekrentes.

Consumenten zijn positief over de woningmarkt

Stel Kijkt Naar Huis

Het consumentenvertrouwen heeft ook gezorgd voor positiviteit op de woningmarkt. Mensen hebben weer het vertrouwen in de markt en zijn eerder geneigd om op zoek te gaan naar hun droomhuis. Dit zien we terug in de Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis (VEH). De stemmingsgraadmeter geeft 108 punten aan, bij een normaalwaarde van 100. Vergeleken met de crisis in 2012, is het vertrouwen hiermee meer dan verdubbeld.
VEH wijst het groeiende consumentenvertrouwen voornamelijk toe aan de lage hypotheekrente, de plaatselijk relatief lage huizenprijzen en de herstellende economie. Ook besluiten veel mensen na uitstel vanwege de crisis alsnog over te gaan op de aankoop van een huis.

Woningprijzen nemen gestaag toe in 2016

Afgelopen jaar hebben de huizenprijzen zich langzaamaan opwaarts ontwikkeld. De prijzen zijn met 2,75 procent gestegen. Voor 2016 wordt verwacht dat de prijzen nog verder omhoog gaan tot wel 4,75 procent. De economen van de Rabobank zeggen in hun Kwartaalbericht Woningmarkt hierover: “Dit is goed nieuws voor huishoudens die onder water staan. Alleen al in 2015 komen 150.000 huishoudens weer boven water, wat betekent dat hun huis weer meer waard is dan de hoogte van hun hypotheek. Naar verwachting zet deze ontwikkeling zich in 2016 voort met nog eens 170.000 huishoudens”. Benieuwd naar de waarde van jouw woning? Check het met onze Woningwaardemeter

2016, het jaar voor jouw droomhuis

Samen Achter De Laptop7Ben jij van plan om volgend jaar jouw droomhuis te kopen? Verken je mogelijkheden met onze handige berekeningen:

Of misschien ben je al klaar voor een gesprek bij ons op kantoor met onze hypotheekadviseur. Je kunt altijd bij ons langskomen. Het eerste gesprek is voor onze rekening.