12-12-2016

Eerste hypotheek zonder werkgeversverklaring gesloten

Eerste hypotheekovereenkomst afgesloten met de pilot 'Handig!': zonder werkgeversverklaring.

Vorige week werd bij De Hypotheker Rotterdam Westblaak voor het eerst een hypotheekovereenkomst afgesloten zonder dat daar een werkgeversverklaring aan te pas is gekomen, als onderdeel van de pilot ‘Handig!’.

handig overeenkomst

De pilot Handig! is een initiatief van Florius, Rabobank, De Hypotheker, bijBouwe, VEH (Vereniging Eigen Huis), HDN (Hypotheken Data netwerk) en Stichting WEW (Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen) om het aanvraagproces voor hypotheken te vereenvoudigen.

In de pilot wordt gebruik gemaakt van een digitaal document met het loon- en werkgeververleden dat te downloaden is via mijnuwv.nl. Een werkgeversverklaring wordt daardoor overbodig. Dit is positief voor het gemak en de snelheid waarmee een hypotheek kan worden aangevraagd.

Gemiddeld meer dan 2 keer aanleveren

Uit cijfers van De Hypotheker en Florius blijkt dat een traditionele werkgeversverklaring gemiddeld 2,4 keer aangeleverd moet worden in verband met ontbrekende informatie, het invullen van het document met de verkeerde kleur pen, enzovoort. Door gebruik te maken van een digitaal document, waarbij geen tussenkomst van de werkgever meer nodig is, wordt dit probleem opgelost.

De pilot Handig! zit nog in de opstartfase en is alleen beschikbaar bij een aantal vestigingen en voor een deel van de klantengroep. Je moet bijvoorbeeld in loondienst zijn en het is alleen mogelijk bij de deelnemende organisaties. Bij succes wordt het proces zonder werkgeversverklaring breed uitgerold in de markt.