Actueel Terug naar actueel

'Huizenprijzen gaan nóg meer omhoog'

De huizenprijzen zullen ook in 2017 stijgen en waarschijnlijk zelfs in harder tempo dan dit dit jaar. Dat concluderen economen van de Rabobank in een rapport over de woningmarkt.

Huizenmetprijzenopdak

In 2016 verwachten de experts een gemiddelde stijging van de huizenprijzen van 3,5 tot 5,5% en in 2017 zal de prijs van een woning zelfs met 5 tot 7% stijgen. Vooral in Utrecht, Amsterdam en delen van de Randstad kan de betaalbaarheid van koopwoningen door sterke prijsstijgingen onder druk komen te staan. 

Verklaring stijgende huizenprijzen

Volgens Rabobank dragen onder meer de stijgende koopkracht en de groeiende werkgelegenheid bij aan de groei van de woningmarkt. Ook blijft de rente voorlopig nog laag en zijn regels voor de aanschaf van een woning dit jaar soepeler dan in 2015.

Verder speelt volgens de kenners mee dat er relatief weinig nieuwe woningen worden opgeleverd, wat voor krapte op de markt zorgt.

Gevolgen

De stijgende huizenprijzen zijn goed nieuws voor huiseigenaren met een hypotheeklening die hoger is dan de waarde van hun woning. Een deel van hen zal hierdoor boven water komen.

Voor starters op de woningmarkt zijn de prijsstijgingen juist ongunstig. De betaalbaarheid neemt af doordat de prijzen harder omhoog gaan dan de inkomens. 

Bekijk de ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland