12-8-2016

Steeds meer kopers wachten met het verkopen van hun huidige woning

Tijdens de crisis was het verkopen van je huidige woning de norm, om langdurige dubbele lasten te voorkomen. Vereniging Eigen Huis (VEH) geeft aan dat in de huidige woningmarkt kopers de verkoop van hun woning steeds vaker uitstellen.

In steeds meer plaatsen is de vraag naar woningen groter dan het aanbod. Vooral in steden als Amsterdam en Utrecht verkopen mensen pas hun woning als ze al een nieuwe hebben gekocht. De belangenorganisatie wijdt dit aan "het schaarse aanbod en het zelfvertrouwen over de verkoopbaarheid van de eigen woningen". Kopers willen het risico uitsluiten dat ze niet op tijd een geschikte nieuwe woning kunnen vinden en genoodzaakt zijn om tijdelijk te moeten huren. 

VEH raadt huizenbezitters die overwegen hun woning te verkopen aan zich goed te laten adviseren over de risico’s die deze werkwijze met zich meebrengt. Het is van belang dat van te voren duidelijk is wat de gevolgen zijn als de oude woning minder oplevert dan verwacht. “Banken verstrekken tegenwoordig aanzienlijk minder overbruggingsleningen. Verdiep je daarom in de risico’s, zodat je weet waar je aan begint.”, aldus Maarten Eeke van der Veen, woningmarktdeskundige bij VEH. 

Toe aan het kopen van een volgende woning? Check of jij goed op de hoogte bent met de Groter Wonen Check en lees meer over wat er komt kijken bij het kopen van een volgende woning.