16-11-2016

Stijging hypotheekrente na verkiezing Trump

Verschillende geldverstrekkers hebben de hypotheekrente licht verhoogd, maar kunnen we al spreken van een stijgende trend?

huisje balanceert met geld

In verschillende media werd bekend dat de hypotheekrente door een aantal geldverstrekkers licht wordt verhoogd. Of we al kunnen spreken van een stijgende trend valt te betwijfelen.

Dinsdag 15 november werd bekend dat Obvion, NIBC en BLG-wonen de rente met 0,1 procentpunt hebben verhoogd. Munt Hypotheken verhoogde de tienjaarslening met 0,25 procentpunt en ABN Amro zal vrijdag de rente verhogen met 0,05 tot 0,2 procentpunt. Hier kun je de actuele rentestanden bekijken. De verhogingen hebben twee belangrijke oorzaken: de verhoogde rentes op de obligatiemarkt en de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten.

Wat zijn de verwachtingen van onze experts?

"De verkiezing van Donald Trump overschaduwt momenteel het drukkende effect van het ECB-beleid op de lange rente. Beleggers denken dat de door Trump aangekondigde investeringen in infrastructuur en belastingverlagingen leiden tot een sterkere BBP-groei, een hogere inflatie en een oplopend begrotingstekort. Hierdoor stijgt de Amerikaanse lange rente. De rentestijging in de VS duwt wereldwijd de lange rentes omhoog" aldus Philip Bokeloh, ABN AMRO Bank. Lees hier zijn volledige renteverwachting.

"Donald Trump heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Bij de verkiezingen van 8 november is de Republikein erin geslaagd om de benodigde meerderheid van 270 kiesmannen te behalen. In de overwinningsspeech van Trump werd duidelijk dat hij gaat inzetten op het verlagen van belastingen en het investeren in de Amerikaanse infrastructuur. Door economen wordt verwacht dat door het nieuwe beleid de inflatie zal gaan stijgen en mede hierdoor zijn de kapitaalmarktrentes flink gestegen. Ook is de kans nog steeds aanwezig dat de Fed in december de beleidsrente in de VS zal verhogen. Een renteverhoging in de VS heeft mogelijk ook een verhogend effect op de rente in de eurozone." aldus Max Bronzwaer, ObvionLees hier zijn volledige verwachting.

De verwachting van onze experts is dat de langlopende rente een lichte stijging zal vertonen de komende weken. Benieuwd naar de verwachtingen van al onze experts of de actuele rentestanden? Bekijk dan onze Rentebarometer of het overzicht met de actuele rentestanden.