17-10-2016

De 4 grootste misverstanden over hypotheken

Het aanvragen van een hypotheek is een proces waarbij meerdere misverstanden de kop op kunnen steken. Het is daarom altijd verstandig om je goed te laten informeren. In dit artikel benoemen wij vier veel voorkomende misverstanden rondom hypotheken.

1. Een annuïteitenhypotheek is beter dan een lineaire hypotheek

vraagteken

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je in het begin voornamelijk rente en naarmate de tijd verstrijkt los je steeds meer af. Veel starters kiezen voor deze optie, omdat de maandlasten gedurende de hele looptijd gelijk blijven. Maar hoewel een lineaire hypotheek in het begin duurder is omdat je dan meer rente betaalt, wordt deze later steeds goedkoper. Je lost elke maand hetzelfde bedrag af en lost je schuld daardoor sneller af. Over de gehele looptijd betaal je dus minder rente, dit kan tot vele duizenden euro’s schelen. 

2. Variabele hypotheekrente is goedkoper dan vaste rente

Voor veel huizenkopers is het een dilemma: kies ik ervoor om mijn hypotheekrente voor een aantal jaar vast te zetten, of waag ik een gokje en kies ik voor een variabele rente? Lange tijd was de keuze voor een variabele rente goedkoper dan een vaste rente, maar door de almaar dalende rente geldt de regel ’hoe vaster, hoe duurder’ niet meer. 
Op dit moment is de gemiddelde vaste rente voor een periode van 10 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 1,76%. De gemiddelde variabele rente met NHG is op dit moment 1,88%.

Lees meer over vaste en variabele rente.  

3. Aflossen is altijd goed

Extra aflossen op je hypotheek bij een financiële meevaller lijkt vaak een goed idee. Je maandlasten gaan omlaag en ook je rente-opslag kan komen te vervallen. Maar aflossen kan ook nadelige gevolgen hebben: door je spaargeld in je woning te steken, heb je een kleinere financiële buffer. Los daarom nooit extra af met geld dat je mogelijk nog nodig hebt. En hoewel je minder rente betaalt, kun je daardoor ook minder rente aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je (mogelijk) meer inkomstenbelasting. 

4. Een aflossingsvrije hypotheek kan niet meer worden afgesloten

Bij een aflossingsvrije hypotheek ben je niet verplicht om af te lossen; je betaalt alleen rente over de hypotheekschuld. Vaak wordt er gedacht dat deze hypotheekvorm niet meer bestaat sinds 1 januari 2013, toen de hypotheekregels veranderden. Dat is niet het geval: wie voor deze datum een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten kan deze meenemen naar zijn nieuwe huis en heeft ook recht op hypotheekrenteaftrek. Ook nieuwkomers op de woningmarkt kunnen nog steeds een aflossingsvrije hypotheek afsluiten; hier is echter de hypotheekrenteaftrek op komen te vervallen.