6-6-2016

Woningkopers krijgen hypotheek niet op tijd rond door trage banken

Door de toename van het aantal woningkopers op de huizenmarkt, kunnen hypotheekverstrekkers de drukte niet meer aan.

Woning verkocht

Door de toename van het aantal woningkopers op de huizenmarkt, kunnen geldverstrekkers de drukte niet meer aan. Dit resulteert in grote vertraging bij het verstrekken van hypotheken. Klanten komen in de problemen: ze hebben kans dat ze hun hypotheek niet op tijd rond krijgen waardoor de koop niet doorgaat of dat ze een boete moeten betalen. 

Uit een rondgang van de NOS langs diverse geldverstrekkers en intermediairs blijkt dat de problemen zich voordoen bij zowel grote als kleinere spelers op de markt. De geldverstrekkers zouden niet berekend zijn op de grote vraag naar hypotheken en hebben moeite met omschakelen van het geven van advies naar het daadwerkelijk in behandeling nemen van aanvragen. 

Voor zzp’ers duurt een hypotheekaanvraag meestal nog langer, omdat er meer documenten moeten worden beoordeeld.

Sinds 2013 trekt de woningmarkt weer aan. Meer mensen zijn op zoek naar een woning, wat er vooral in de grote steden en de Randstad voor zorgt dat huizen boven de vraagprijs worden verkocht. Bovendien zorgt de historisch lage rente ervoor dat veel mensen hun hypotheek oversluiten. Hierdoor neemt de drukte bij geldverstrekkers nog verder toe.