27-9-2017

500ste aanvraag zonder werkgeversverklaring

Deze week werd de 500ste hypotheekaanvraag zonder werkgeversverklaring ingediend. Een belangrijke mijlpaal voor de pilot Handig!. Binnen deze pilot leveren consumenten een digitaal document van het UWV aan met  loongegevens in plaats van de vaak foutgevoelige werkgeversverklaring.

De werkgeversverklaring moet gemiddeld 2,4 keer worden aangeleverd, omdat er informatie op het formulier ontbreekt of niet correct is ingevuld. Een frustrerend proces voor zowel de consument, de werkgever én de hypotheekadviseur.

Positieve resultaten

Om het proces eenvoudiger te maken, loopt sinds maart 2017 de pilot Handig! Huizenkopers hebben geen werkgeversverklaring meer nodig, maar downloaden in plaats daarvan een digitaal document via mijnuwv.nl. Dit document bevat loongegevens van de aanvrager en wordt gebruikt voor de hypotheekaanvraag. 

De resultaten van de pilot zijn tot nu toe positief. De Handig!-aanvragen verlopen sneller en bieden de juiste en volledige inkomensgegevens uit een overheidsbron. Ook geeft de uniforme rekenmethodiek direct zekerheid over het toetsinkomen. Hypotheekadviseur Ricardo Droog (ING) is enthousiast over de nieuwe manier van werken. "Er zijn geen frustraties meer bij klanten die meerdere keren een nieuwe werkgeversverklaring moesten opvragen. Zij kunnen 24/7 zelf het verzekeringsbericht bij het UWV downloaden en bij mij aanleveren. Daardoor kan ik vaak veel sneller duidelijkheid geven.”

Steeds meer mensen in aanmerking

Steeds meer consumenten komen in aanmerking voor een aanvraag zonder werkgeversverklaring. Naast mensen met een vast dienstverband van meer dan twee jaar, is de pilot onlangs uitgebreid naar iedereen die werkzaam is in loondienst, inclusief flexwerkers.

“We kijken hoe we dit nog verder kunnen oprekken zodat zeker 60% van de huizenkopers gebruik kan maken van het UWV document,” vertelt Reinier van de Heijden, directeur van HDN (Hypotheken Data Netwerk). “Belangrijk is om zoveel mogelijk aanvragen te doen, zodat we het proces verder kunnen optimaliseren en Handig! zo snel mogelijk naar de volledige branche kunnen uitrollen. Want dat deze manier van werken voor meer efficiency in de keten zorgt, staat buiten kijf.”

Lees meer over de pilot Handig!