27-9-2017

Alleen in 2017 nog renteaftrek op restschuld

Wil je een woning kopen, maar heb je nog een restschuld op je huidige woning? Alleen in 2017 heb je nog recht op renteaftrek over deze schuld.

Ruim 300.000 woningen in Nederland staan ‘onder water’. Dat houdt in dat je hypotheek hoger is dan de huidige waarde van je huis. Onderwaarde op de woning houdt veel mensen tegen om hun woning te verkopen.

Om de woningmarkt te stimuleren heeft de overheid in 2013 een crisismaatregel ingesteld: huiseigenaren die hun huis met verlies verkopen en een nieuwe hypotheek afsluiten, mogen de rente op de restschuld 15 jaar lang aftrekken van de belasting. Die termijn geldt alleen voor restschulden die zijn ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017.

Nu het beter gaat met de economie en de woningmarkt, wordt die crisismaatregel ingetrokken. Vanaf januari 2018 mag je rente over de restschuld niet meer aftrekken. Dus als je woning onder water staat en je denkt over verhuizen, dan kan het je heel wat geld schelen als je dat nog dit jaar doet.

 

Voorbeeld

Een samenwonend stel met een inkomen van twee keer modaal en een restschuld van 20.000 euro kan de restschuld meefinancieren in de vorm van een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 15 jaar. In totaal kunnen zij gedurende 15 jaar bijna 1.300 euro aftrekken van de belasting, uitgaande van 2 procent rente. 

 

 

Staat jouw huis onder water en wil je misschien verhuizen? Dan zien we je heel graag binnenkort een keer op één van onze vestigingen. We helpen je graag om je mogelijkheden in kaart te brengen. Maak een afspraak.