Actueel Terug naar actueel

Alleen in 2017 nog renteaftrek op restschuld

Wil je een woning kopen, maar heb je nog een restschuld op je huidige woning? Alleen in 2017 heb je nog recht op renteaftrek over deze schuld.

Woning onder water

Ruim 300.000 woningen in Nederland staan ‘onder water’. Dat houdt in dat je hypotheek hoger is dan de huidige waarde van je huis. Onderwaarde op de woning houdt veel mensen tegen om hun woning te verkopen.

Om de woningmarkt te stimuleren heeft de overheid in 2013 een crisismaatregel ingesteld: huiseigenaren die hun huis met verlies verkopen en een nieuwe hypotheek afsluiten, mogen de rente op de restschuld 15 jaar lang aftrekken van de belasting. Die termijn geldt alleen voor restschulden die zijn ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017.

Nu het beter gaat met de economie en de woningmarkt, wordt die crisismaatregel ingetrokken. Vanaf januari 2018 mag je rente over de restschuld niet meer aftrekken. Dus als je woning onder water staat en je denkt over verhuizen, dan kan het je heel wat geld schelen als je dat nog dit jaar doet.

 

Rekenvoorbeeld

Rutger is alleenstaand en verdient € 35.000 per jaar. Hij verkoopt zijn huis met een restschuld van € 20.000. Hij koopt een nieuwe woning en laat de restschuld meefinancieren in de vorm van een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 15 jaar, met 5% rente.

De bruto maandlast op de restchuld is € 158 per maand. Netto betaalt Rutger in het eerste jaar € 125 per maand, maar dat loopt in die 15 jaar op tot € 156 per maand in het laatste jaar. In totaal kan hij in die 15 jaar € 3.344 aftrekken van de belasting. Dat is gemiddeld € 278,67 per jaar.

 

Staat jouw huis onder water en wil je misschien verhuizen? Dan zien we je heel graag binnenkort een keer op één van onze vestigingen. We helpen je graag om je mogelijkheden in kaart te brengen. Maak een afspraak.