12-7-2017

De (middel)lange hypotheekrente stijgt

De afgelopen periode verhoogden meerdere geldverstrekkers de 10- en/of 20-jarige hypotheekrente. Recente uitspraken van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn een belangrijke oorzaak.

 

De ECB heeft rentes op kapitaalmarkten de afgelopen jaren kunstmatig laag gehouden door op grote schaal obligaties op te kopen. Uitspraken van Mario Draghi (voorzitter van de ECB) tijdens een ECB-bijeenkomst eind juni, wijzen er volgens kenners op dat de ECB van plan is dit monetaire beleid langzaamaan te verkrappen. 

Deze signalen hebben ervoor gezorgd dat een aantal Nederlandse geldverstrekkers, waaronder ABN Amro, ING en Obvion, de hypotheekrentes al hebben verhoogd. Of er sprake is van een stijgende trend, is nog niet te zeggen. Wel verwachten onze economische experts dat de (middel)lange hypotheekrente de komende twee weken een lichte stijging zal blijven vertonen.

Andere oorzaken van de stijgende hypotheekrente zijn de stijging van de rente op staatsleningen (de afgelopen twee weken met zo'n 30 basispunten) en de verklaring van de Amerikaanse centrale bank dat zij de schuldtitels die zij de afgelopen jaren aankocht, weer wil verkopen. 

Bekijk hier de huidige rentestanden. Meer weten over de renteverwachtingen? Bekijk de rentebarometer.

Wil je nog profiteren van de lage rente en een woning kopen of je hypotheek oversluiten? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.