6-3-2017

Doorstromers helpen huizenmarkt uit de crisis

Door de explosieve groei van doorstromers is 2016 het beste hypotheekjaar geworden sinds de crisis. De totale Nederlandse hypotheekomzet steeg met 25 procent ten opzichte van 2015.

Nederlanders die van een koophuis verhuisden naar een nieuw koophuis besteedden in 2015 € 33 miljard aan hypotheken. In 2016 was dit al € 44 miljard. Met een totale hypotheekomzet van € 81 miljard bestond dus meer dan de helft van de markt uit doorstromers.

Lage rente en stijgende huizenprijzen

Zowel het aantal verkochte hypotheken als de gemiddelde hypotheeksom is vorig jaar flink toegenomen. Uit onze Hypotheek Index bleek eerder dit jaar al dat de lage rente een belangrijke aanleiding is voor de grote groep doorstromers op de woningmarkt. Daarnaast staan steeds minder huizen onder water, waardoor huizenbezitters na lange tijd weer de mogelijkheid hebben om een volgende woning aan te kopen. Doorstromers kunnen door de stijgende huizenprijzen gemakkelijker hun eigen woning verkopen en de eventuele overwaarde gebruiken voor de aankoop van een volgende woning. 

Stijgende marktaandeel voor grote banken

Het marktaandeel van de top drie banken op de hypotheekmarkt groeide in 2016 eveneens, naar 55%. Een verklaring hiervoor is dat banken doorstromers specifiekere producten bieden: oude hypotheekvormen als de bankspaarhypotheek kunnen bijvoorbeeld niet bij elke geldverstrekker worden meegenomen.