11-1-2017

Hypotheek Index: doorstromers domineren woningmarkt

redactie De Hypotheker
Stel wijst naar woning - De Hypotheker

Terwijl starters het steeds moeilijker krijgen om een betaalbare woning te vinden, lijken doorstromers juist te profiteren van de aantrekkende woningmarkt.

Dat blijkt uit landelijke cijfers, waaruit op te maken is dat het aantal verstrekte hypotheken aan doorstromers met maar liefst 26 procent is gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal hypotheken dat door starters is gesloten, is daarentegen met 17 procent gedaald. Met name in de grote steden lijkt de doorstromer de markt te domineren, terwijl starters hier nauwelijks een voet tussen de deur krijgen. 

Lage rente voordeel voor doorstromers

Door de lage rente is het voor de groep doorstromers erg aantrekkelijk om door te stromen op de woningmarkt. Daarnaast staan steeds minder huizen onder water vanwege de stijgende huizenprijzen, waardoor huizenbezitters na lange tijd weer de mogelijkheid hebben om een volgende woning aan te kopen. Dit geeft doorstromers een voorsprong op starters, met name in grote steden waar sprake is van krapte op de huizenmarkt.

Onvoldoende woningen voor starters

Door de oververhitte woningmarkt zijn er in de grote steden onvoldoende koopwoningen beschikbaar voor starters. Dit geldt vooral voor Amsterdam en Utrecht, waar door starters respectievelijk 33 en 27 procent minder hypotheken zijn afgesloten dan een jaar geleden.

In 2017 moet deze groep bovendien nog meer eigen geld inbrengen om te kunnen instromen op de woningmarkt, om bijkomende kosten zoals de overdrachtsbelasting of notariskosten te betalen. Vanaf dit jaar mag slechts 101 procent van de marktwaarde van de woning worden geleend, terwijl dit in 2016 nog 102 procent bedroeg.