4-1-2017

3 tips bij het kopen van een huis in 2017

Ben je van plan een huis te kopen in 2017? Er zijn een aantal regels veranderd. Met deze drie tips weet je waar je rekening mee moet houden.

 

1. Eigen geld is noodzakelijk

Waar je een paar jaar geleden nog alle benodigde middelen voor de aanschaf van een woning mee kon financieren in een hypotheek, is dat sinds 2013 niet meer mogelijk. Sinds 1 januari van dat jaar wordt de maximale hypotheek ten opzichte van de marktwaarde van de woning stapsgewijs verlaagd naar maximaal 100 procent (in 2018). 2017 is dus het laatste jaar waarin je nog meer kan lenen dan de marktwaarde van de woning, namelijk 101 procent. Dit betekent echter wel dat eigen geld noodzakelijk is. Gaan we uit van een gemiddelde koopprijs, dan komen er meestal zo’n zes procent aan kosten bij (o.a. notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatiekosten). Omdat je maar 101 procent mag lenen heb je dus vijf procent aan eigen geld nodig om de woning te kunnen kopen.

2. Regels bankspaar- en levenhypotheken soepeler

Heb je al een koophuis en wil je in 2017 verhuizen naar een nieuwe koopwoning? Dan is het handig om te weten dat de regels voor het aflossen van een (bank)spaar- of levenhypotheek soepeler zijn geworden. De polissen of rekeningen die aan deze hypotheken verbonden zijn kenden de voorwaarde dat je minstens vijftien of twintig jaar premie moet inleggen in de spaarpot, om fiscaal gunstig tussentijds te kunnen aflossen. Vanaf 1 januari is deze eis bij verhuizing naar een andere koopwoning vervallen, waardoor vroegtijdig kan worden afgekocht zonder belasting te betalen.

3. Mobiel abonnement kan invloed hebben op je hypotheek

Vanaf 1 mei 2017 zal de Autoriteit Financiële markten (AFM) erop toezien dat telefoonkredieten vanaf € 250 geregistreerd worden bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Wanneer je een mobiel abonnement hebt van één of twee jaar betaal je in die periode je toestel af, dit zit inbegrepen in je maandelijkse mobiele lasten. Het afbetalen van je toestel wordt gezien als een krediet en deze is al gauw hoger dan € 250. Een registratie bij het BKR kan ervoor zorgen dat je een lagere maximale hypotheek kunt krijgen.