19-12-2017

Rekenvoorbeelden voor een- en tweeverdieners

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Dat heeft invloed op je maximale hypotheek: de leennormen worden aangescherpt en het Nibud heeft nieuwe woonquotes (het percentage van het inkomen dat aan een woning besteed mag worden) gepresenteerd. Wij zetten de effecten hiervan op de maximale hypotheek van één en tweeverdieners voor je op een rij.

Daling maximaal leenbedrag

Volgend jaar daalt het maximale leenbedrag. Dit wil zeggen dat een nieuwe hypotheek maximaal 100 procent van de marktwaarde van de woning bedraagt. Voor 2017 staat dit nog op 101 procent. Dit betekent dat je straks naast de koopsom van de woning niet meer extra kunt lenen voor de financiering van bijkomende kosten, zoals notaris- en makelaarskosten.

Aangezien er meestal zo’n zes procent aan kosten bijkomen, moet je vanaf 2018 zelf ongeveer zes procent aan eigen geld inleggen. Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van woningverbetering met energiebesparende voorzieningen. Ook overweegt het kabinet om starters met een NHG-hypotheek iets meer te laten lenen volgend jaar.

Effect op één- en tweeverdieners

In oktober van dit jaar heeft het Nibud de woonquotes voor 2018 bekend gemaakt. De woonquote is het percentage van je inkomen dat je aan woonlasten kunt besteden. In het algemeen kun je stellen dat je als alleenverdiener met de nieuwe woonquotes en het verlaagde maximale leenbedrag van 100% in 2018 minder kunt lenen. Ook tweeverdieners met een gezamenlijk bruto jaarinkomen tot 45.000 euro kunnen volgend jaar minder lenen. Alleen tweeverdieners met midden- tot hoge inkomens zijn volgend jaar gunstiger uit.

Hoeveel je straks kunt lenen is afhankelijk van de toetsrente en van je inkomen. De Hypotheker geeft je aan de hand van rekenvoorbeelden een inzicht in jouw situatie in 2017 en 2018. Ben je een eenverdiener? Dan kun je (bij een toetsrente van 2 procent) met een jaarinkomen van € 25.500 volgend jaar bijna € 3.000 minder lenen. Is je inkomen hoger, bijvoorbeeld € 40.500, dan kun je volgend jaar zo'n € 4.500 minder lenen. Bekijk de rekenvoorbeelden voor eenverdieners bij verschillende inkomens en toetsrentes.

Ben je een tweeverdiener met een gezamenlijk inkomen van € 41.000, dan is de leencapaciteit volgend jaar ruim € 4.600 minder. Gezamenlijke inkomens rond de € 51.000 tot € 61.000 kunnen volgend jaar hetzelfde lenen als dit jaar. Verdienen jullie samen € 66.000 of meer? Dan kun je volgend jaar meer lenen. Bekijk de rekenvoorbeelden voor tweeverdieners bij verschillende inkomens en toetsrentes.