22-5-2017

Hoogste hypotheken ooit in het 1e kwartaal van 2017

Nederlanders leenden nog nooit zo veel om een huis te kopen als in het eerste kwartaal van 2017. Gemiddeld leenden huizenkopers 281.000 euro om hun woning te financieren, dat is een record.

Dit blijkt uit de kwartaalupdate van adviesbureau IG&H. De gemiddelde hypotheeksom lag ruim 10% hoger dan een jaar geleden en stijgt nu al elf achtereenvolgende kwartalen. De totale hypotheekomzet van het eerste kwartaal kwam uit op 23,2 miljard, een stijging van 46% ten opzichte van een jaar geleden. Deze omzet maakt dit kwartaal het beste eerste kwartaal van de afgelopen tien jaar.

Vooral doorstromers en oversluiters

In het eerste kwartaal van 2017 zijn in totaal 83.000 hypotheken gesloten. Dat is een toename van 32% vergeleken met een jaar geleden. De groeiende hypotheekmarkt is met name te danken aan de groeiende groep doorstromers. Deze groep is met 46% gestegen ten opzichte van vorig jaar en beslaat nu 55% van de hypotheekmarkt. De groep oversluiters is met 40% gegroeid en beslaat nu 23% van de markt. Starters laten de kleinste groei zien, met een toename van 11% beslaan zij nu 21% van de markt.

Huizenprijzen

Ook de huizenprijzen blijven al bijna vier jaar lang stijgen. In april waren bestaande koopwoningen 7,4 procent duurder dan een jaar geleden. Dat is de hoogste prijsstijging sinds maart 2002. Bekijk de ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland of de huizenprijzen per vierkante meter per gemeente.