20-11-2017

Rentevaste periode voorbij? Zorg dat je niet te veel betaalt

Uit recent onderzoek van de Nationale Hypotheekbond is gebleken dat huizenbezitters op de lange termijn € 10.000 tot € 20.000 te veel betalen als hun rentevaste periode is geëindigd. Loopt jouw rentevaste periode ook binnenkort af? De Hypotheker zet op een rijtje waarop je moet letten.

Veertien procent van de huiseigenaren (ongeveer 470.000 mensen) moet jaarlijks zijn hypotheek verlengen. Zo'n 60 procent van deze groep tekent daarbij klakkeloos voor het verlengingsaanbod van de huidige geldverstrekker en laat daarbij een hoop geld liggen. Loopt jouw rentevaste periode binnenkort af, lees dan verder voor onze tips.

Wanneer begin ik met rondkijken?

Iedereen met een bestaande hypotheek krijgt drie maanden voor het verstrijken van de rentevaste periode een bericht van de huidige geldverstrekker met een nieuw rentevoorstel. In dit voorstel staan de rentes en periode waartegen de hypotheek opnieuw wordt vastgelegd. Je kunt direct tekenen, maar wij adviseren je om vooral even rond te kijken. Op dat moment heb je nog voldoende tijd om om te inventariseren of je ergens anders niet beter of goedkoper uit bent door je hypotheek over te sluiten.

Wanneer is oversluiten interessant?

Bij het oversluiten van je hypotheek betaal je geen boeterente, maar je betaalt wel opnieuw advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten én notariskosten. Laat dus berekenen of oversluiten voor jouw situatie voordeliger is, ook op de lange termijn. Binnen welke periode kun je de kosten met een lagere hypotheekrente terugverdienen? Daarnaast is het belangrijk om te weten wat je maximale hypotheek is op basis van je huidige inkomen en de waarde van je woning.

Laat je goed adviseren!

De hypotheekrente is de afgelopen jaren gedaald en staat momenteel op een historisch laag niveau. Ook zijn er nieuwe aanbieders op de markt gekomen, met interessante rentes en voorwaarden. Dus het is de moeite waard om verder onderzoek te doen. De Hypotheker helpt je hierbij en zet op een rijtje over welke periode de kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek zijn terugverdiend. Dan weet jij snel of het loont om jouw hypotheek over te sluiten!

Extra tips

  • Bekijk de huidige rentestanden op onze website of word abonnee van onze rentestandenmailing. Je kunt dan zien welke rentetarieven er gehanteerd worden voor nieuwe, vergelijkbare hypotheken. Zo weet je of jouw rentevoorstel in lijn is met de percentages die de bank aan andere klanten rekent.
  • Vraag ook naar de andere looptijden, naast de huidige renteperiode.
  • Let op de uiterste inzenddatum om je keuze door te geven. Dit ligt vaak ruim voor de datum waarop de nieuwe rente van kracht wordt. Als je niet tijdig reageert, hanteert je huidige geldverstrekker dezelfde renteperiode als voorheen.