3-10-2017

Hypotheek Index: Voorkeur 30 jaar rentevast bijna verdubbeld

Huizenkopers kiezen steeds vaker voor een langere rentevaste periode. Uit de Hypotheek Index over het 3e kwartaal van 2017 blijkt dat de voorkeur voor een rentevaste periode van 30 jaar bijna is verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden. Maar is zo'n lange rentevaste periode altijd de beste keuze?Eén op de vijf huizenkopers koos in het afgelopen kwartaal voor een rentevaste periode van 30 jaar. Dat is een stijging van maar liefst 99 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2016. De rentevaste periode van 10 jaar verliest juist snel terrein (-18 procent). Dit is opvallend, omdat voorheen juist vaak werd gekozen voor deze rentevaste periode. Ook de rentevaste periode van 20 jaar is minder in trek en laat een daling zien van 8 procent. Dit is wel nog steeds de meest gekozen rentevaste periode: ongeveer de helft van de huizenkopers kiest hiervoor.

Nadelen van lange rente

Met name door de lage rente en de kleine verschillen tussen de rentevaste periodes kiezen huizenkopers momenteel steeds vaker voor een langere rentevaste periode. Er kunnen echter ook nadelen zitten aan het zo lang vastzetten van je rente. 

Als je kiest voor een kortere rentevaste periode van bijvoorbeeld 10 jaar, zullen je maandlasten lager zijn dan bij een langere rentevaste periode. Langdurige rentezekerheid brengt dus extra kosten met zich mee. Dit kan de moeite waard zijn, maar als je bijvoorbeeld van plan bent om binnen die 30 jaar te verhuizen, kun je lang niet altijd je hypotheek en rente meeverhuizen. Naar schatting wordt slechts vijf procent van de hypotheken meeverhuist naar een nieuwe woning. Ook door het oversluiten van je hypotheek of een extra aflossing kan het voorkomen dat de lange rentevaste periode niet wordt volgemaakt.

Laat je adviseren

De meest voorkomende redenen dat je geldverstrekker niet bereid is de hypotheek mee te verhuizen zijn als volgt:

  • Je voldoet niet meer aan de acceptatiecriteria;
  • Er wordt geen verhuisregeling aangeboden;
  • Je huidige hypotheek is onder NHG-voorwaarden gesloten en je nieuwe woning voldoet daar niet aan.

Het is dus verstandig om je goed te laten adviseren voordat je een keuze maakt voor een rentevaste periode. Zo kom je in de toekomst niet voor verrassingen te staan.

Wil jij advies inwinnen? Maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Bekijk de volledige Hypotheek Index.