18-10-2017

Hypotheekrenteverwachting oktober

Elke maand voorspelt De Hypotheker de hypotheekrentes voor de komende periode, met behulp van onze financiële experts van ING, Obvion en ABN AMRO.

Wat gebeurt er met de lange hypotheekrente?

stijging krijtbord

In de afgelopen periode hebben een aantal hypotheekverstrekkers (waaronder ABN AMRO en SNS) hun lange hypotheekrentes licht verhoogd. Maar er waren ook aanbieders die juist een verlaging toepasten (zoals NIBC en Lloyds Bank), waardoor de gemiddelde lange hypotheekrente toch een lichte daling vertoonde. De 30-jaarsrente zakte zelfs voor het eerst in de geschiedenis onder de drie procent.

Voor een rente van tien jaar gelden momenteel rentestanden tussen de 1,65 en 2,2 procent met NHG en 2,13 tot 3 procent zonder NHG. De verwachting is dat de lange rente op de iets langere termijn een lichte verhoging gaat vertonen. Dit houdt verband met de verwachtte verhogingen van rentes op staatsleningen en andere obligaties. Experts verwachten een verhoging van deze rentes, onder andere omdat het aankoopbeleid van de ECB op obligaties naar alle waarschijnlijkheid zal worden afgebouwd. 

Wat gebeurt er met de korte hypotheekrente?

De korte rentes (korter dan 2 jaar) zijn al lange tijd erg laag. Op dit moment bieden geldverstrekkers éénjarige rentes (zonder NHG) tussen de 1,55 en 2,5 procent. Rentes met NHG vallen tussen de 1,1 en 1,8 procent. De verwachting is de deze rentepercentages de komende maanden stabiel blijven.

De Europese rentes staan in nauw verband met de Amerikaanse rentes. In Amerika wordt er dit jaar geen renteverhoging meer verwacht, omdat er weinig sprake is van toenemende inflatie en er veel concurrentie is tussen bedrijven. De inflatie in Europa is wel toegenomen, tot 1,5 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) zal echter naar verwachting de economie willen blijven stimuleren tot de inflatie minstens twee procent is. De ECB stimuleert de economie onder andere door haar rentetarieven laag te houden en zal dit naar verwachting in ieder geval tot 2019 blijven doen. Met als gevolg dat ook de korte hypotheekrentes op het huidige lage niveau blijven.

 

Bekijk voor de uitgebreide voorspellingen van onze drie experts de rentebarometer.