6-10-2017

Hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd

De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2020 versneld afgebouwd. Dat staat in het conceptregeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, dat aanstaande dinsdag gepresenteerd zal worden.

De renteaftrek wordt vanaf 2020 in vier jaarlijkse stappen van 3 procent beperkt tot het laagste belastingtarief van 37 procent. Dat kan mensen met hogere inkomens honderden euro's per jaar schelen.

De hypotheekrenteaftrek wordt al sinds januari 2014 elk jaar met 0,5 procentpunt afgebouwd. Daardoor is de maximale aftrek intussen gedaald van 52 procent naar 50 procent. Die daling wordt nu dus versneld doorgezet. Een belangrijke reden om de aftrek af te bouwen is het stabiliseren van de huizenmarkt. De huidige lage rentes bieden een mooi momentum om de daling in te zetten. 

Compensatie

Tegenover de verlaging van de aftrek staat het voordeel dat de inkomstenbelasting met honderden euro's verlaagd wordt. Ook wordt de flinke lastenverhoging voor huizenbezitters gecompenseerd door het eigenwoningforfait (een heffing voor woningbezitters die is gebaseerd op de WOZ-waarde) te verlagen.

Maak voor advies en meer informatie een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.