18-10-2017

Hypotheekrenteverwachting november

Elke maand voorspelt De Hypotheker de hypotheekrentes voor de komende periode, met behulp van onze financiële experts van ING, Obvion en ABN AMRO.

Wat gebeurt er met de lange hypotheekrente?

In de afgelopen maand is er weinig verandering geweest in de stand van de langere hypotheekrente. Er zijn wat kleine verhogingen en verlagingen geweest bij verschillende geldverstrekkers, maar het beeld blijft hetzelfde. Voor een rente van tien jaar gelden momenteel rentestanden tussen de 1,65 en 2,3 procent met NHG en 2,1 tot 3 procent zonder NHG. Wil je de rente langer vastzetten? Bij een periode van 30 jaar kun je met NHG een rente verwachten tussen de 2,5 en 3,85 procent. Zonder NHG gaat om het rentes tussen de 2,95 en 4,4 procent.

Hoewel de rentes nu nog stabiel zijn, verwachten onze experts wel een (lichte) stijging in de lange hypotheekrente, mogelijk vanaf december. De reden hiervoor is dat de Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd haar huidige ruime montaire beleid (dat bedoeld is om de economie te stimuleren) volgend jaar te gaan normaliseren.

Wat gebeurt er met de korte hypotheekrente?

De korte rentes (korter dan 2 jaar) zijn al lange tijd erg laag en veranderen weinig. Op dit moment bieden geldverstrekkers éénjarige rentes (met NHG) tussen de 1,1 en 1,8 procent. Rentes zonder NHG vallen tussen de 1,55 en 2,5 procent.  

Ook de korte rentes worden sterk beïnvloed door het beleid van de ECB. De bank heeft aangekondigd haar lage rentetarieven in ieder geval aan te houden tot de inflatie rond de twee procent is. Dat zal naar verwachting nog tot de 2e helft van 2019 duren. Tot die tijd kunnen we dus uitgaan van de huidige lage tarieven voor de korte hypotheekrente.

 

Bekijk voor de uitgebreide voorspellingen van onze drie experts de rentebarometer.