16-10-2017

Krapte op de huizenmarkt zet door

De huizenmarkt is oververhit. Dat bevestigen de woningmarktcijfers die de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs) ieder kwartaal uitbrengt. Het woningaanbod neemt steeds verder af, de prijzen blijven stijgen en woningen staan korter op de markt.

Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal is het aantal woningtransacties (via de NVM-makelaars) vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder: namelijk 41.000 verkochte woningen. De stagnatie is vooral te wijten aan het feit dat er meer vraag is naar woningen dan dat er aanbod is. Het aanbod bestond in het 3e kwartaal van 2017 uit 63.500 woningen, een daling van 37% in vergelijking met vorig jaar. Gemiddeld kan een consument kiezen uit 4,7 geschikte woningen, terwijl dat vorig jaar nog 7 woningen was en nog een jaar eerder 11 woningen.

Steden en randstedelijke gebieden

Vooral woningen in (rand)stedelijke regio's raken 'op'. In Amsterdam werden vorig kwartaal 17% minder woningen verkocht dan het jaar ervoor, in Delft 16% minder en in Leiden 14% minder. In de provincies Groningen en Limburg zijn daarintegen nog stijgingen tot wel 30% te zien zijn.

Er is met name een tekort aan appartementen in de grote steden: het aanbod van appartementen is in een jaar tijd gehalveerd. In Delft stonden er 53% minder appartementen te koop, in Den Haag50% en in Rotterdam 48% minder.

Verkooptijd en huizenprijzen

De huizen die verkocht worden, zijn steeds sneller van de markt. In het vorige kwartaal was de verkooptijd van woningen gemiddeld 56 dagen, terwijl dat een jaar eerder nog 79 dagen was.

Ook de huizenprijzen blijven stijgen. In het 3e kwartaal werd er gemiddeld € 264.000 voor een woning neergelegd, een stijging van 9,7% in vergelijking met het 3e kwartaal van 2016. De prijzen van appartementen zijn zelfs met 14% gestegen en in de Randstad is de stijging logischerwijs groter dan in de zogeheten krimpregio's.

Inmiddels wordt bijna een kwart van de woningen boven de vraagprijs verkocht: een jaar geleden was dat nog 14%. Ongeveer 15% van de woningen werd tegen de vraagprijs verkocht. 

De vraag is of het nieuwe kabinet maatregelen gaat nemen om de krapte op de woningmarkt aan te pakken. Uit het regeerakkoord bleek daar nog weinig rekening mee gehouden te zijn. Ook worden er geen maatregelen genomen om starters makkelijker aan een woning te helpen.