- Expert blog Terug naar actueel

Renteverwachtingen van onze expert Max Bronzwaer

Max Bronzwaer, Adjunct-directeur en Treasurer - Obvion
Expert voorstellen

Max Bronzwaer

Directeur en Treasurer
Obvion

Wat zijn de verwachtingen voor de kort- en langlopende rente?

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente is vrijwel gelijk gebleven in de afgelopen periode. Deze gelijkblijvende ontwikkeling heeft de korte rente al medio januari 2017 ingezet. De inflatie in de eurozone is in juni geschat op 1,3% ten opzichte van 1,4% in mei en de kerninflatie in de eurozone op 1,1% in juni ten opzichte van 0,9% in mei. Zo lang de kerninflatie onder het streefdoel van de Europese Centrale Bank van rond de 2% blijft, verwachten wij dat de beleidsrentes op het huidige niveau zal blijven. Op basis van het bovenstaande verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de langlopende rente 

Na uitspraken van de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, is in de afgelopen periode de lange rente per saldo flink gestegen. Draghi heeft gemeld dat het huidige economisch herstel in de eurozone sterker is dan de voorgaande jaren en dat het een kwestie van tijd is voordat de inflatie toeneemt. Een stijgende inflatie kan gaan leiden tot een hogere rente.

De Brexit onderhandelingen zullen de komende tijd de markten bezig blijven houden, hoewel de directe invloed op de rente relatief beperkt blijft. Verder heeft de Europese Commissie de Italiaanse staat goedkeuring gegeven voor het steunplan van de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena.

Wij verwachten per saldo een gelijkblijvend tot licht stijgend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Dimitry Fleming.