- Expert blog Terug naar actueel

Renteverwachtingen van onze expert Max Bronzwaer

Max Bronzwaer, Adjunct-directeur en Treasurer - Obvion
Expert voorstellen

Max Bronzwaer

Directeur en Treasurer
Obvion

Wat zijn de verwachtingen voor de kort- en langlopende rente?

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente is vrijwel gelijk gebleven in de afgelopen periode. De ECB heeft in de beleidsvergadering van 26 oktober aangegeven vanaf januari 2018 het opkoopprogramma van 60 miljard euro per maand met negen maanden te verlengen maar ook te verlagen naar 30 miljard euro per maand. De ECB is in maart 2015 met het opkoopprogramma begonnen om het risico op deflatie af te wenden en het beleidscomité van de centrale bank is van mening dat dat risico op dit moment verdwenen is waardoor het opkoopprogramma nu kan worden verlaagd. De volgende ECB beleidsvergadering is gepland op 14 december.

Voor de komende periode verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de korte hypotheekrente.

Verwachtingen voor de langlopende rente

De lange rente is per saldo licht gestegen in de afgelopen periode. Na de ECB beleidsvergadering daalden de lange rentes fors. In de tweede week van november steeg de lange rente alweer richting het niveau van voor de ECB vergadering. De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft op haar beleidsvergadering van 1 november de rente ongewijzigd gelaten. Verder heeft President Trump Jerome Powell genomineerd als volgende voorzitter van de Fed. De marktverwachting is dat dit voor het Amerikaanse monetaire beleid weinig verschil zal maken. Wel is de verwachting dat de nieuwe voorzitter positiever staat tegenover de plannen van Trump om de financiële sector meer te dereguleren. De volgende beleidsvergadering van de Fed is op 13 december. De verwachting van de financiële sector is dat de Fed in deze vergadering de beleidsrente zal gaan verhogen.

Wij verwachten per saldo een gelijkblijvend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Dimitry Fleming.