11-12-2017

Mogen starters straks tóch meer lenen?

Als het aan de regeringspartijen ligt, mogen starters volgend jaar toch iets meer lenen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. De VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie willen voor deze groep een uitzondering maken op de aangescherpte leenregels.

 

Vanaf 1 januari 2018 kunnen huizenkopers nog maar 100 procent van de woningwaarde lenen, terwijl dat in 2017 nog 101 procent was. Dit betekent dat je meer eigen geld zult moeten inleggen om de bijkomende kosten bij de aanschaf van een woning te kunnen betalen. Vooral voor starters wordt het zo steeds lastiger om een woning te kunnen kopen, waarschuwden wij al eerder dit jaar.

NHG aantrekkelijker maken

De regeringspartijen willen nu dat het maximale leenbedrag voor mensen met een NHG-hypotheek op 101 van de woningwaarde blijft. Een NHG-hypotheek is een hypotheek tot € 265.000 met een lagere rente en een eventuele kwijtschelding van de restschuld, die voornamelijk door starters wordt afgesloten.  

Voor het afsluiten van een NHG-hypotheek wordt een premie van één procent van de woningwaarde gevraagd. Naast het behouden van het maximale leenbedrag van 101%, pleit de coalitie ook voor een verlaging van deze premie vanaf 2019, om NHG-hypotheken nog aantrekkelijker te maken.