14-9-2017

Minder starters nemen hypotheek met NHG

Het percentage starters dat een hypotheek afsluit met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is al een tijdje dalende. Wat is hiervan de oorzaak?

NHG is een garantie op huizen met een prijs tot 245.000 euro. Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je veilig. Als je je huis voor minder verkoopt dan nodig is om je hypotheek af te lossen, dan kan de NHG je deze restschuld kwijtschelden. Ook krijg je rentekorting. Kortom, een interessante optie, met name voor starters.

Toch blijkt dat het aantal starters dat een hypotheek afsluit met NHG is gezakt. In 2014 ging het nog om 72 procent van de starters, inmiddels is dat nog maar 53 procent. Een reden hiervoor zijn de stijgende huizenprijzen. Er zijn simpelweg steeds minder woningen te koop onder de 245.000 euro, vooral in de grote steden waar veel starters actief zijn.

Daarnaast zien starters af van NHG vanwege de provisie die betaalt moet worden. Deze bedraagt 1 procent van de koopsom. Bij een woning van € 220.000 gaat het dus om € 2.200. Nu je nog maar 101% van de koopsom mag lenen en er dus veel bijkomende kosten uit eigen zak betaald moeten worden, is de provisie voor veel starters een grote horde.

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de verstrekker van NHG, pleit daarom voor het meefinancieren van de provisie in de hypotheek. De Tweede Kamer discussieert deze week over de problematiek van starters op de huizenmarkt.