13-11-2018

Aantal betalingsachterstanden op hypotheek blijft dalen

Er is nog steeds een flinke daling te zien in het aantal mensen dat een betalingsachterstand heeft op de hypotheek. Dat blijkt uit cijfers van Bureau Krediet Registratie (BKR).

Daling van 12%

Op 1 oktober 2018 waren er iets meer dan 80.000 huiseigenaren die een betalingsachterstand van drie maanden of meer hadden op hun hypotheek. Een half jaar eerder waren dat er nog 86.000 en een jaar eerder bijna 91.000. In een jaar tijd is het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek gedaald met maar liefst 12%.

Groot verschil met 2015

Het hoogste aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek werd gemeten in 2015. Toen waren er maar liefst 113.000 huiseigenaren die minimaal drie maanden achterliepen met hun hypotheekbetalingen. Sindsdien is de daling ingezet, die nu nog steeds doorzet.

Verwachting: verdere daling

Het BKR verwacht dat het aantal betalingsachterstanden nog verder gaat dalen de komende tijd. Er komen steeds minder nieuwe gevallen bij. Dat komt volgens het bureau omdat het steeds beter gaat met de financiële situatie van huiseigenaren. Afgelopen kwartaal waren er nog maar 1750 nieuwe gevallen, een kwartaal eerder waren dat er bijna 2100.

Bereken hoeveel je kunt lenen

Als je op zoek bent naar een koopwoning, wil je natuurlijk graag weten wat je kunt lenen. Daar hebben we bij De Hypotheker een handige rekentool voor. Bereken het zelf!