18-6-2018

Bijna 1 op de 5 koopwoningen bevolkt door 65-plussers

Ouderen boven de 65 jaar bezitten een steeds groter deel van de koopwoningen in Nederland. Volgens het Kadaster gaat het om meer dan 22 procent van de eengezinswoningen. 

Nederland telt 4,3 miljoen koopwoningen, waarvan 3,6 miljoen eensgezinswoningen. Bijna 800.000 van deze eensgezinswoningen is in het bezit van 65-plussers. Door de vergrijzing neemt het aantal ouderen sowieso toe: inmiddels is bijna 38 procent van de Nederlandse bevolking 55 jaar of ouder. 

Honkvast

Ouderen blijken erg honkvast en verhuizen niet vaak door naar bijvoorbeeld een seniorenwoning. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat van alle senioren in een koopwoning slechts 6,6 procent wil verhuizen. En maar bij 2,3 procent lukt dit ook daadwerkelijk. De Volkskrant wijdde een artikel aan dit fenomeen en sprak verschillende 65-plussers. 

Vaak kochten de ouderen de woning in een tijd van gunstige huizenprijzen, waardoor de woonlasten erg laag zijn of de hypotheek zelfs is afbetaald. In de huidige situatie met almaar stijgende huizenprijzen en strengere leenregels is doorverhuizen dan niet aantrekkelijk of vaak simpelweg geen optie. Ook zijn ouderen vaak gehecht aan de woning waar ze al een groot deel van hun leven wonen en waar hun kinderen opgroeiden. En met kleinkinderen die komen logeren zijn die extra kamers ook wel handig.

Oplossingen

Door de honkvastheid van ouderen ontstaat er een tekort aan eengezinswoningen, waar ook jonge gezinnen op azen. Deze krapte drijft de huizenprijzen nog meer op. Om dit probleem op te lossen moeten er veel nieuwbouwwoningen komen, waarvan een groot deel eengezinswoningen. Ook moeten er woningen komen die wel aantrekkelijk zijn voor ouderen, betaalbaar en in de eigen omgeving, zodat zij toch verleid worden te verhuizen.