23-5-2018

Bouwsector wil 200 miljard investeren in nieuwbouw

Er zijn meer woningen nodig, dat weten we allemaal. De bouwsector neemt daarom nu het voortouw. Maar liefst een miljoen nieuwbouwwoningen wil de sector realiseren tussen nu en 2030. Daar willen zij een investering van 200 miljard aan verbinden op voorwaarde dat de overheid ook meehelpt. Dit staat in een investeringsstrategie die Neprom, de brancheorganisatie van projectontwikkelaars, heeft aangeboden aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Onderzoeken als basis

De strategie is geschreven door 14 kapitaalkrachtige projectontwikkelaars, bouwbedrijven en beleggers op basis van onderzoeken die zijn uitgevoerd door onder meer TU Delft en ingenieursbureau Movares.

Eén groot ruimtelijk plan

Volgens Neprom moet er één groot ruimtelijk plan komen voor de komende decennia. Daarvoor moeten nieuwe, duurzame woongebieden aangewezen worden. Bart van Breukelen, voorzitter van Neprom, zegt in De Telegraaf: “Voorwaarde voor de bouw van een miljoen woningen, is dat de overheid zelf ook fors gaat investeren. Onder meer in infrastructuur en in de noodzakelijk sanering van milieubelastende bedrijfsactiviteiten in de steden en in de stedelijke regio’s.”

Zowel binnen als buiten de stad
Op basis van onderzoek zegt Neprom dat zo’n 55% van de nog te bouwen woningen binnen de grenzen van steden en dorpen kan plaatsvinden. De rest wordt gebouwd aan de dorpsranden en buiten de stedelijke gebieden.

Appartementen voor eenpersoonshuishoudens

Volgens de investeringsstrategie moeten de nieuw te bouwen woningen wel passen bij de woningbehoefte van consumenten. Daarom worden er veel appartementen gebouwd voor eenpersoonshuishoudens. Maar ook eengezinswoningen zijn nog steeds erg populair.

Duurzaamheid voorop

Volgens de initiatiefnemers moeten projectontwikkelaars, bouwers en beleggers samen optrekken met overheden om duurzaamheid te stimuleren. De doelstelling is om vanaf 2020 alle nieuwbouwhuizen energieneutraal te maken in woongebieden die zelf energieleverancier zijn.

Wil je weten of nieuwbouw beter bij je past dan bestaande bouw? Gebruik onze handige tool. Of maak eens een afspraak met één van onze experts voor een onafhankelijk advies voor jouw situatie!