6-7-2018

De overbruggingshypotheek: een nieuw huis kopen als je oude huis nog niet verkocht is

Het kan gebeuren dat je het huis van dromen tegenkomt op de woningmarkt, maar dat je eigen huis nog niet verkocht is. Gelukkig biedt een overbruggingshypotheek dan in sommige gevallen een uitkomst. We leggen je graag uit hoe de overbruggingshypotheek werkt en hoe het je kan helpen bij de aankoop van je volgende woning.

Wat is een overbruggingshypotheek?

Je verwacht een overwaarde op je huidige woning en dat bedrag wil je bij de aankoop van je nieuwe woning inbrengen zodat je een lagere hypotheek voor je nieuwe woning nodig hebt. Met een overbruggingshypotheek wordt eigenlijk de winst op de woning voorgeschoten. Een overbruggingshypotheek is vaak voor een periode van maximaal twee jaar, waarin je alleen rente betaalt en niet aflost. Het aflossen van je overbruggingshypotheek vindt plaatst zodra je oude huis verkocht is. Je lost dan in één keer af. Het voordeel van een overbrugging is dat je niet hoeft te wachten tot je oude woning verkocht is om de overwaarde in te zetten. Een nadeel van de overbruggingshypotheek is wel dat je nu te maken hebt met hogere woonlasten. Je hebt nu namelijk drie hypotheken waar je rekening mee moet houden: de hypotheek op je oude woning, je nieuwe hypotheek en de overbruggingshypotheek.
Is de woning nog niet definitief verkocht, dan zal de geldverstrekker ook niet de volledige overwaarde financieren. Meestal wordt er in dat geval een veiligheid ingebouwd en financiert de geldverstrekker 85% van de verwachte verkoopprijs

Hogere rente

De rente voor een overbruggingskrediet is vaker iets hoger dan van een ‘reguliere hypotheek’. Je profiteert echter ook van renteaftrek.

Meer weten?

Er zijn grote verschillen tussen de overbruggingshypotheken die verschillende hypotheekverstrekkers aanbieden. Onze adviseurs kijken samen met jou welke overbruggingshypotheek het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Maak een afspraak bij een vestiging bij je in de buurt en we vertellen je hier graag meer over.