19-11-2018

De woningprijzen stijgen waarschijnlijk minder hard in 2019

Volgend jaar stijgen de huizenprijzen in Nederland gemiddeld minder hard met ongeveer 6%. Dat is de verwachting van economen van de Rabobank.

Twee belangrijkste redenen

De belangrijkste redenen dat de prijsstijging van koopwoningen minder wordt, zijn een minder harde stijging van het consumentenvertrouwen en het feit dat veel mensen het geen goede tijd meer vinden om een huis te kopen. Dat heeft uiteraard alles te maken met de flink gestegen woningprijzen. Als gevolg wordt er nu niet meer zo snel overboden op de huizenmarkt en dus stijgen de huizenprijzen minder hard.

Minder woningen verkocht

Een ander signaal dat de prijsontwikkeling wat afvlakt, is het aantal woningen dat verkocht wordt. Dat tempo loopt namelijk terug. In 2017 werden er nog 242.000 woningen verkocht, terwijl voor 2018 een aantal van 225.000 wordt verwacht en voor 2019 210.000. Zo’n daling gaat vaak vooraf aan een minder harde stijging van huizenprijzen.

Voorspelbare stijgingscyclus

Als het goed gaat met de economie, zoals nu, merk je dat direct op de huizenmarkt. Het consumentenvertrouwen stijgt, net als inkomens, waardoor mensen eerder een hypotheek afsluiten voor een (ander) koophuis. Je verkoopt je huidige koophuis ook makkelijk, want er is veel vraag naar. Daarom kun je makkelijk een hogere prijs vragen voor je woning. Toch kunnen de huizenprijzen niet eeuwig hard blijven stijgen, zoals de economen van de Rabobank nu aangeven.

Indicatie van de woningwaarde

Ben je benieuwd naar de waarde van je eigen woning of van een woning die je misschien wilt kopen? Onze Woningwaardemeter geeft je een indicatie. Schakel voor een definitieve taxatie altijd een taxateur in.