15-10-2018

DNB ziet woningmarkt niet snel veranderen

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), denkt dat de huizenprijzen in Nederland zullen blijven stijgen. Hij verwacht wel dat de stijging zal afvlakken op korte termijn. Dit zei hij tijdens een perspresentatie over de financiële stabiliteit in ons land.

Lage rentes en woningtekort

De enorm lage hypotheekrentes en het grote woningtekort noemt Knot als argumenten voor zijn voorspelling. Hij voorziet geen omslag zolang het woningaanbod zich zo traag blijft ontwikkelen. Bovendien doet de Nederlandse economie het nog steeds goed, wat de huizenprijzen verder opdrijft.

Risico’s voor financiële stabiliteit

Er zijn wel enkele risico’s aan te wijzen die de financiële stabiliteit van Nederland kunnen bedreigen. De moeizame Brexit-onderhandelingen bijvoorbeeld. Maar ook internationale handelsconflicten en het monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank. Flinke prijsstijgingen van commercieel vastgoed op toplocaties zijn ook een risico. Maar volgens DNB zijn financiële instellingen goed in staat om een eventuele omslag op te vangen.

Check hoeveel je kunt lenen voor je woning

Als je op zoek bent naar een eigen woning, wil je natuurlijk graag weten hoeveel je kunt lenen. Daar hebben we bij De Hypotheker een handige tool voor. Bereken het zelf!