10-9-2018

Een crowdfundinghypotheek: wat zijn de mogelijkheden?

Crowdfunding is hot: meerdere mensen die ieder met een klein bedrag investeren in een project of start-up. Maar zou je ook je hypotheek kunnen crowdfunden? Door een groep mensen te vragen om te investeren in een deel van jouw woning krijg jij het geld bij elkaar dat je nodig hebt voor je droomhuis en zij krijgen rendement over hun investering. Klinkt goed, maar kan dit zomaar?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aan de eerste partij (Jungo) toestemming gegeven om een crowdfundinghypotheek op de markt te brengen. Het gaat om de eerste vorm van een huizenlening die mede is gefinancierd door crowdfunding in Nederland. 

Zo werkt de crowdfundinghypotheek

Op dit moment kan er nog geen volledige hypotheek 'gecrowdfund' worden: tachtig procent van de hypotheek wordt nog door een professionele geldverstrekker gefinancierd (op dit moment doet alleen Aegon dit). Particuliere investeerders kunnen geld inleggen voor de overige twintig procent van de hypotheek. Als huiseigenaar betaal je dit bedrag (inclusief rente) binnen acht jaar tijd terug. Het overgebleven geldbedrag betaal je in 22 jaar annuïtair terug. Het maximale hypotheekbedrag voor de crowdfundinghypotheek is € 750.000. 

Voor- en nadelen

Jungo richt zich vooral op starters die een hypotheek zoeken boven de NHG-norm van € 265.000. Eén van de nadelen van een crowdfundhypotheek is namelijk dat je geen hypotheek met NHG kunt afsluiten via deze financieringsvorm. Daarnaast is het natuurlijk nog een nieuwe hypotheekvorm en zijn eventuele ‘kinderziektes’ nog niet zichtbaar geweest in de praktijk. De investeerder neemt een risico, want de investering valt niet onder het depositogarantiestelsel.

Een voordeel van een crowdfundinghypotheek is dat iedereen kan investeren in de hypothecaire lening, dus je kunt veel mensen in je omgeving vragen om je verder te helpen. Daarnaast is de hypotheekrente een stuk hoger dan de spaarrente en krijgen investeerders binnen een termijn van acht jaar hun volledige investering plus rente terug.