12-7-2018

Een energielabel op je woning: hoe zit dat?

Sinds 2015 is een energielabel bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning verplicht. Waarom is dat, hoe kom je aan zo'n label en wat is het effect op de woningwaarde? De Hypotheker vertelt je er graag meer over.

Een energielabel brengt met de letters A t/m G in kaart hoe energiezuinig een woning is. Een woning met energielabel A++ is het meest zuinig, met bijvoorbeeld zonnepanelen, dubbel glas en goede isolering. Het energielabel voldoet aan de Europese regelgeving en draagt bij aan de Europese klimaatdoelen voor 2020.

Hoe kom ik aan zo'n label?

In 2015 hebben alle woningeigenaren een voorlopig energielabel ontvangen. Op zoekuwenergielabel.nl kun je zien welk label bij jouw woning hoort. Je kunt het label definitief maken of vernieuwen (een label is tien jaar geldig) via de website energielabelvoorwoningen.nl. Je hebt daarvoor je DigiD nodig. Aan een definitief energielabel zijn kosten verbonden: de deskundige die je aanvraag beoordeelt vraagt doorgaans een paar tientjes voor zijn werk.

Een energielabel is niet verplicht voor monumenten, (studenten)kamers of caravans en woonwagens kleiner dan 50 m2

Meer dan de helft een groen label

Eind 2017 had 3.5 miljoen van de 7,5 miljoen woningen in Nederland een geregistreerd energielabel. Ongeveer twee derde hiervan waren huurwoningen. Zestig procent van alle woningen met een label had een groen label (A, B of C). De grootste groep, namelijk 31 procent, had een C-label. Slechts vier procent van de woningen had het laagste label, een G-label.

Wat is het effect van het label op de woningwaarde?

Woningen met een A- of B-label worden sneller verkocht en brengen gemiddeld € 6.000 extra op bij de verkoop, in vergelijking met woningen met een D-label. Woningen met een F of G-label leverden gemiddeld bijna € 12.000 minder op. 

Gelukkig is het mogelijk om het energielabel van je woning te verbeteren. Dat is goed voor je woningwaarde en ook nog eens voor het milieu. Kijk bijvoorbeeld eens op verbeteruwhuis.nl voor maatregelen om de woning te verbeteren.

 

Bron: rvo.nl