30-5-2018

Een hypotheek afsluiten met een studieschuld: het kan!

Als je een woning wilt kopen, maar je hebt ook een studieschuld bij DUO, dan maak je je misschien wel zorgen. Maar je kunt wel degelijk een hypotheek afsluiten met een studieschuld. Bij berekening van het maximale leenbedrag van je hypotheek wordt namelijk ook rekening gehouden met de rente -en aflossingsbetalingen van je studieschuld. Zo weet je zeker dat je altijd je maandlasten kan betalen en ga je geen onverantwoorde lening aan.

Oude of nieuwe leenstelsel

Als je een studieschuld hebt, kun je een lager bedrag lenen dan een maximaal leenbedrag zonder schuld. En het heeft ook nog te maken met het leenstelsel waaronder je valt. Heb je een lening volgens het oude leenstelsel (voor 1-9-2015) dan wordt gerekend met een maandelijkse last van 0,75% van het startbedrag van je lening. Valt je lening onder het nieuwe leenstelsel (na 1-9-2015), dan wordt uitgegaan van een maandelijkse last van 0,45% van het startbedrag van je studieschuld.

€ 10.000 schuld = € 75 minder hypotheek per maand

Stel dat je een studieschuld hebt van € 10.000 volgens het oude leenstelsel. Per maand betaal je dan 0,75% van € 10.000 (€ 75) aan aflossing en rente van je studieschuld. Als uit de hypotheekberekening blijkt dat je met jouw inkomen een hypotheek van € 700 per maand kunt betalen, dan wordt dit bedrag verminderd naar € 625. Je kunt door je schuld dus een minder hoge hypotheek afsluiten, maar het kan zeker wel.

Onze tip: wees eerlijk over de hoogte van je studieschuld

Een geldverstrekker komt er niet zomaar achter hoe hoog je studieschuld is en überhaupt dat je er eentje hebt. We raden je toch aan om het wel te vermelden tijdens je adviesgesprek. Ten eerste voor jezelf, want zo ga je geen onverantwoorde lening aan. Je weet dat je normaal gesproken je hypotheeklasten kan betalen.

Ten tweede is het heel belangrijk om eerlijk te zijn als je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie. Als je onverhoopt je woning moet verkopen met verlies, dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de geldverstrekker. Heb je een studieschuld verzwegen, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het afbetalen van je restschuld en heb je dus niets aan de NHG.

Wil je meer weten over een hypotheek afsluiten met een studieschuld?
Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over. Maak eens een afspraak met één van onze experts voor een onafhankelijk advies voor jouw situatie!