21-12-2018

Een terugblik op 2018: wat gebeurde er op de huizenmarkt en bij De Hypotheker?

Het nieuwe jaar staat voor de deur en traditiegetrouw is dat een moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Hoe heeft de huizenmarkt zich dit jaar ontwikkeld en wat speelde er verder bij De Hypotheker? Je leest het hieronder.

Huizenprijzen

Al sinds 2013 is er sprake van een stijgende trend in de huizenprijzen. Ook dit jaar bleven de huizenprijzen stijgen. In mei bereikten de prijzen het hoogste niveau ooit, namelijk een gemiddelde koopsom van bijna 284.000 euro. Ook daarna zijn de huizenprijzen nog verder gestegen richting de 3 ton. Economen van ING en de Rabobank verwachten dat de huizenprijzen in 2019 zullen afzwakken.

Rentestanden

De hypotheekrentestanden zijn al enkele jaren historisch laag. Om de economie te stimuleren, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) lange tijd staatsobligaties opgekocht en hiermee de rente kunstmatig laag gehouden. In juni werd bekend dat dit opkoopbeleid in januari 2019 beëindigd wordt. Experts verwachtten dat de (lange) hypotheekrente hierdoor geleidelijk zou gaan stijgen, maar deze stijging is uitgebleven. De verwachting is nu dat de hypotheekrente om verschillende redenen ook volgende jaar nog laag zal blijven.

Wat gebeurde er nog meer in hypotheekland?     

 • Door de stijgende huizenprijzen hadden starters het moeilijk dit jaar. Het aanbod van betaalbare woningen was klein, zeker in de grote steden. En omdat je sinds dit jaar nog maar 100 procent van de koopsom kunt lenen, is eigen geld noodzakelijk. Veel starters vragen dan ook financiële steun van hun ouders om zo toch een woning te kunnen kopen. De gemiddelde starter brengt maar liefst € 39.000 aan eigen geld mee bij de aankoop van een eerste woning.
 • Vanwege de woningkrapte was begin dit jaar een 'waterbedeffect' zichtbaar: huizenkopers trekken steeds meer uit de grote steden naar omliggende steden.
 • Je hypotheek laten crowdfunden? Het is mogelijk sinds dit jaar. De Hypotheker ging een samenwerking aan met Jungo en biedt zo een nieuwe hypotheekvorm aan waarbij je tot 20% van de marktwaarde van de woning kunt laten financiëren door particulieren. 

Wat gebeurde er bij De Hypotheker?

 • Vanaf dit jaar kun je als starter online zelf je hypotheek afsluiten bij De Hypotheker! Je bouwt zelf aan je hypotheekdossier en uploadt je documenten in onze online omgeving. Wil jij weten of je hiervoor in aanmerking komt? Lees dan hier meer.
 • Daarnaast zijn we weer verder uitgebreid met maar liefst vier nieuwe vestigingen. In 2018 opende De Hypotheker vestigingen in Velserbroek, Beilen, Lochem en Krimpen aan den IJssel.
 • We mochten ons weer hard maken voor de LINDA.foundation en schonken namens De Hypotheker een mooi bedrag, plus 50 nieuwe laptops aan Nederlandse kinderen levend in armoede.

De 5 best gelezen artikelen op www.hypotheker.nl

 1.  Kluswoning? Een verbouwing meefinancieren doe je zo!
 2.  Rentekorting op je hypotheek: hoe zit dat?
 3.  Tips om te sparen voor je hypotheekinleg
 4.  Hoe bepaal je de vraagprijs van je woning?
 5.  Hoe werken ontbindende voorwaarden?