17-12-2018

Financieel experts: hypotheekrente blijft ook in 2019 nog laag

In tegenstelling tot eerdere verwachtingen ligt de hypotheekrente nog steeds op een zeer laag niveau. Nu de Europese Centrale Bank (ECB) in januari het aankoopprogramma van staatsobligaties wil beëindigen, was de verwachting dat de lange hypotheekrente zou gaan stijgen. Deze stijging is echter om verschillende redenen uitgebleven.

Een grote oorzaak zijn de tegenvallende berichten over de economie. “In het derde kwartaal was er amper groei. Dat kwam door eenmalige factoren, maar het lijkt er niet op dat het vierde kwartaal er heel veel beter uit gaat zien”, vertelt Dimitry Fleming, econoom bij ING.

Onzekerheden in Europa

Een andere factor is de onzekere uitkomst omtrent het Brexit-akkoord. Eind maart treedt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, ook zonder akkoord, tenzij het Verenigd Koninkrijk zelf beslist het Brexit-besluit terug te draaien. Daarnaast zijn er nog de gele hesjesprotesten en zorgen om de begrotingsplannen van Italië. “In deze onzekere omgeving verkiezen beleggers veilig overheidspapier en groeit de kans dat de ECB andere middelen zal inzetten om de lange rente laag te houden en de economie te stimuleren”, aldus Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro.

Invloed van Amerika

Ten slotte zijn er ook zorgen over de Amerikaanse economische groei. De loongroei viel lager uit dan verwacht en er zijn veel handelsspanningen tussen de V.S. en China. “Mogelijk zal dit de Fed (de centrale bank van Amerika) ertoe doen leiden om het huidige tempo van renteverhogingen te verminderen. Dit kan leiden tot een neerwaartse druk op de rente”, zegt Rachelle Rijk, Treasurer bij Obvion.

Al met al speelt er een hoop op de markt, waardoor de hypotheekrentes de komende periode naar verwachting nog laag blijven. Wellicht een mooi moment om je hypotheek over te sluiten of om je eerste woning te kopen? Bereken hier hoeveel jij kunt lenen.