6-8-2018

Gemiddelde hypotheekrente al 2 jaar stabiel

De gemiddelde hypotheekrente op nieuw afgesloten hypotheken ligt al sinds eind 2016 rond de 2,40 procent. Hoewel de rente na 2016 nog flink bleef dalen, kozen steeds meer mensen voor langere rentevaste perioden en de daarbij behorende hogere rentes.

Dit blijkt uit berichten van De Nederlandse Bank (DNB). Over de periode van januari 2012 tot en met mei 2018 is de hypotheekrente met twee procentpunten gedaald. Hierdoor kiezen huizenkopers er steeds vaker voor hun rente voor een langere termijn vast te zetten.

Langer vastzetten

In 2012 zette 40 procent de rente voor meer dan vijf jaar vast; in 2018 is dat al 75 procent. Bij een kwart van de nieuwe hypotheken werd de hypotheekrente voor meer dan 10 jaar vastgezet. Een verklaring hiervoor kan zijn dat men verwacht dat de hypotheekrente op korte termijn weer gaat stijgen.

De verwachting is echter dat de hypotheekrentes tot minstens medio 2019 nog historisch laag blijven. Wil je meer weten over de hypotheekrenteverwachting? Lees de voorspellingen van onze drie experts in onze rentebarometer.