27-8-2018

Gemiddelde WOZ-waarde stijgt door Amsterdamse spanning

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de gemiddelde geschatte waarde van een woning in Nederland met 6,5% gestegen is ten opzichte van vorig jaar. Een Nederlandse woning is nu gemiddeld € 230.000 waard. Dat is een recordwaarde die vooral wordt veroorzaakt door de woningsituatie in onze hoofdstad. Dankzij de gespannen woningmarkt in Amsterdam stijgt ook de WOZ-waarde in de rest van het land.

17% stijging in Amsterdam

Een woning in Amsterdam is nu gemiddeld € 340.000 waard, een stijging van maar liefst 17% ten opzichte van vorig jaar. In vergelijking met 5 jaar geleden is de woningwaarde in Amsterdam zelfs 48% gestegen. Buurgemeenten van Amsterdam, zoals Amstelveen (15,5%) en Ouder-Amstel (14%) lieten ook een flinke stijging van de gemiddelde WOZ-waarde zien.

Derde jaar op rij gestegen

Op landelijk niveau is de gemiddelde WOZ-waarde nu al voor het derde jaar op rij gestegen. Hier liet de provincie Noord-Holland de grootste stijging zien: met 11% naar € 288.000. Dit is het hoogste gemiddelde van alle provincies. Groningen staat onderaan de lijst met een gemiddelde WOZ-waarde van € 165.000.

Hogere WOZ-waarde kan gevolgen hebben voor belastingen

Aan de hand van de WOZ-waarde bepalen gemeentes de hoogte van diverse gemeentelijke belastingen. Een stijging van de WOZ-waarde kan dus ook betekenen dat je meer betaalt. Dit is echter niet altijd het geval, omdat je gemeente zelf de tarieven mag bepalen.

 

Benieuwd hoeveel je kunt lenen?

Als je op zoek bent naar een koopwoning, wil je natuurlijk graag weten wat je kunt lenen. Daar hebben we bij De Hypotheker een handige rekentool voor. Bereken het zelf!