16-8-2018

Grote geldverstrekkers geven gehoor aan oproep oudere woningbezitter

Uit ons onderzoek onder ruim 1.000 huizenbezitters boven de 57 jaar bleek eind vorige maand dat een significante groep senioren graag zou willen verhuizen, maar geen vertrouwen heeft in hun mogelijkheden ondanks de hoge overwaarde op hun woning. Grote geldverstrekkers hebben inmiddels aangegeven de ouderen tegemoet te willen komen.

Sinds juni van dit jaar mogen geldverstrekkers bij hypotheken met NHG maatwerk toepassen voor senioren, zodat zij makkelijker hun verhuiswens kunnen realiseren. In de praktijk gebeurde dit echter nog erg weinig. Naar aanleiding van ons onderzoek stipte Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker, het belang van maatwerk om senioren een helpende hand te bieden nog eens aan. “Senioren hebben in het algemeen veel overwaarde op hun koopwoning. Uit ons onderzoek blijkt dat 1 op de 4 senioren deze overwaarde in de komende jaren wil benutten. Daarbij zien we dat het verkopen van de woning en een goedkopere woning kopen of huren voor 42 procent van de ondervraagden het meest populaire scenario is. Voor de doorstroming op de woningmarkt zou dit erg gunstig zijn, omdat zo meer woningen vrijkomen voor starters of doorstromers”, aldus Cats.

Geldvertrekkers komen over de brug

Grote geldverstrekkers als ABN Amro, Obvion, en Rabobank geven nu aan deze senioren te willen helpen. Zo lanceert ABN Amro een nieuwe hypotheekvorm voor een langere looptijd, specifiek voor de oudere woningbezitter. Ook Obvion werkt met ruimere acceptatiecriteria voor ouderen met behulp van een NHG hypotheek. Daarnaast bieden ze ook mogelijkheden buiten NHG. We hopen dat de geldverstrekkers die nu gehoor geven aan onze oproep als voorbeeld fungeren en er op korte termijn meer geldverstrekkers over de brug komen.

Zou je meer inzicht willen in je persoonlijke situatie? Dan kan je altijd terecht bij één van onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek. Maak hiervoor een afspraak bij een vestiging bij je in de buurt.