1-5-2018

Hoe bepaal je de vraagprijs van je woning?

Als het tijd is om je woning op de markt te brengen, moet je weten wat de vraagprijs wordt. Maar hoe bepaal je hoeveel je woning precies waard is? De onderstaande tips helpen je op weg.

De omgeving heeft veel invloedWaarschijnlijk had je zelf al bedacht dat je eens op Funda of andere huizensites kunt kijken om te zien wat huizen in je directe omgeving moeten kosten. Dat geeft je een goede indruk van de populariteit van je buurt en een richtlijn voor de vraagprijs.

 

Eigen grond is meer waard

Staat je huis op eigen grond? Dan kun je er meer voor vragen dan wanneer het om erfpacht gaat. Ook speelt mee hoe goed je huis onderhouden is, of er veel aan geklust moet worden, welk energielabel het heeft, enzovoorts.

 

Denk ook aan de kosten van de makelaar

Makelaars krijgen courtage voor elke woning die ze verkopen. Je kunt zelf afspreken welk bedrag of percentage dit is. Houd er wel rekening mee dat deze kosten ook betaald moeten worden van het bedrag dat je voor je huis krijgt. Calculeer de courtage er dus bij in.

 

De vraagprijs is niet meer dan dat

Als verkoper bepaal je zelf hoeveel je vraagt voor je huis en met welk bod je akkoord gaat. Het spreekt voor zich dat een lagere vraagprijs eerder geïnteresseerde kopers oplevert. Maar het kan ook best zijn dat er kopers zijn die veel meer willen bieden dan je vraagprijs, omdat ze zeker willen weten dat het huis voor hen is. Bedenk altijd dat de vraagprijs slechts een vraagprijs is en dat je pas je huis verkocht hebt zodra de koopakte getekend is.

 

Luister naar je verkoopmakelaar

Voor jou is het bepalen van de vraagprijs waarschijnlijk nieuw. Je doet het in ieder geval niet vaak. Je verkoopmakelaar wel, die is er elke dag mee bezig. Profiteer van deze ervaring en doe er je voordeel mee.

Wil je snel een indicatie van je woningwaarde? Vul dan onze Woningwaardemeter in!