8-5-2018

Hoe werken ontbindende voorwaarden?

Zodra je bijna het voorlopig koopcontract gaat tekenen, kom je de term ‘ontbindende voorwaarden’ regelmatig tegen. Dit zijn redenen voor de koper of verkoper om alsnog af te zien van de overeenkomst wanneer er wel of niet aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. We geven je enkele voorbeelden.

Weet je nog niet zeker of je de hypotheek rond kunt krijgen voor het bedrag dat je nodig hebt? Of is het nog afwachten of je in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan is het heel belangrijk dat je het financieringsvoorbehoud opneemt in het voorlopig koopcontract. Hiermee heb je een week of zes om alles rond te krijgen zoals je het wilt. Lukt dat niet, dan helpt het financieringsvoorbehoud om snel en soepel alsnog van de koop af te zien.

Ontbinding van het koopcontract door gebreken

Je kunt ook zwart op wit laten opnemen in het voorlopig koopcontract dat je het kunt laten ontbinden wanneer de aanwezige gebreken te veel geld kosten om te laten repareren. Als koper kun je er ook voor kiezen om de gebreken die tijdens een bouwkundige keuring tevoorschijn komen te gebruiken in een nieuwe onderhandelingsronde over de prijs van het huis.

Eerst een keuring voor de zekerheid

Over zo’n keuring gesproken: die is voor jou als koper ideaal. Het biedt je veel meer zekerheid, want tijdens een bouwkundige keuring gaat een ervaren expert heel nauwkeurig alle onderdelen van de woning controleren op gebreken. Voor de verkoper is het prettig om te weten voor welke gebreken hij of zij eventueel nog aansprakelijk kan worden gesteld.

Sinds 1 februari 2018 staat er standaard een bouwkundig voorbehoud in het koopcontract. Je hoeft hier dus niet meer apart om te vragen.

Ook de verkoper kan eisen stellen

Over het algemeen kun je stellen dat ontbindende voorwaarden vooral bedoeld zijn om de koper te beschermen tegen een financiële en bouwkundige strop. Maar ook verkopers kunnen ontbindende voorwaarden laten opnemen in het contract. Een voorbeeld daarvan is wanneer de verkoper met een restschuld blijft zitten na de verkoop en zeker wil weten dat deze gefinancierd kan worden bij aankoop van de nieuwe woning.

Meer weten over de andere onderdelen van het (voorlopig) koopcontract? Check onze begrippenpagina!