31-5-2018

Hoogleraar: ‘Aflossingsvrij lenen verbieden is niet handig’

Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan Tilburg University, legt in een interview met MUNT uit waarom hij aflossingsvrije hypotheken geen giftige producten vindt: “Het is niet zo dat een hele generatie nu failliet gaat dankzij de aflossingsvrije hypotheek.”

Niet veel risicogevallen

Naar de mening van Brounen moeten aflossingsvrije hypotheken gewoon onderdeel blijven vormen van de mogelijkheden: “Het is alleen maar gevaarlijk als de hypotheek afloopt als mensen in de zestig zijn en de hypotheek dan hoger is dan de waarde van het huis. Daar zijn natuurlijk niet zoveel gevallen van. Als je in Nederland dertig jaar lang in een huis hebt gewoond, heb je overwaarde. Er is dus niet echt een risico, niet voor de hypotheekaanbieder en niet voor de klant. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen er niet over nadenken en veronderstellen dat het wel goedkomt. Maar ‘het komt wel goed’ is sowieso niet een verstandige gedachte anno 2018 en dat geldt niet alleen voor de aflossingsvrije hypotheek.” 

Extra inkomen door overwaarde

Over het financieren van langer thuis blijven wonen van ouderen zegt Brounen: “De overheid wil graag dat mensen langer thuis wonen. Dat moet dan wel ergens van betaald worden. Ik ken veel mensen die willen bijdragen, maar geld in het eigen huis hebben zitten. Ik denk dat het dan niet handig is om mensen te verbieden om aflossingsvrij te lenen. In heel veel gevallen kan dat juist een mooie oplossing zijn als aanvulling op het inkomen.”

Wil je weten welke hypotheekvormen er zijn? Bekijk ze hier. Of maak eens een afspraak met één van onze experts voor een onafhankelijk advies voor jouw situatie!