7-6-2018

Huizenbezitters minder kwetsbaar voor rentestijging

Huizenbezitters zijn minder kwetsbaar geworden voor een eventuele rentestijging. Dat schrijft De Nederlandse Bank (DNB) in het Overzicht Financiële Stabiliteit dat twee keer per jaar wordt uitgebracht.

De afgenomen kwetsbaarheid is te danken aan het feit dat Nederlanders met een eigen huis veel aflossen en eigen geld inzetten voor de financiering van hun huis. Daarnaast wordt er bij het afsluiten van een hypotheek vaker voor een langere rentevaste periode gekozen. Een eventuele rentestijging heeft dan pas later effect op de maandlasten.

DNB waarschuwt voor plotselinge rentestijgingen die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld politieke onrust of handelsoorlogen. Hierdoor kan de financiële stabiliteit bedreigd worden. Als tip geeft DNB mee dat het opbouwen van een financiële buffer het beste wapen is tegen deze mogelijke rentestijgingen.

Wil je weten wat onze experts verwachten dat de hypotheekrente gaat doen? Bekijk hier de rentebarometer. Of maak eens een afspraak met één van onze adviseurs voor een onafhankelijk advies.