9-4-2018

Huizenkopers hebben meer vermogen dan huurders

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat huishoudens met een eigen woning een hoger netto vermogen hebben dan huurders.

Gemiddeld 100% verschil

De verschillen zijn groot, aldus het CPB: “Voor 60-jarigen met een mediaan inkomen is het gemiddelde netto vermogen van kopers € 600.000 en van huurders gemiddeld € 300.000 (inclusief pensioenvermogen).”

Weinig buffers

Veel huishoudens hebben bovendien weinig geld achter de hand als buffer. Dat kan vervelend zijn als er onverwacht een grote uitgave gedaan moet worden. Zelfs huishoudens met een hoog inkomen, veel overwaarde in de eigen woning en een hoog pensioenvermogen hebben soms toch weinig financieel vermogen.

Zelfstandigen sparen meer

Als zelfstandigen en werknemers in loondienst met een vergelijkbaar bruto inkomen met elkaar vergeleken worden, bouwen zelfstandigen meer vermogen op. Dat kan komen doordat zij minder verzekerd zijn tegen werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Wil jij liever kopen of huren?

Lees ons artikel met de voor- en nadelen van beide opties of doe de test. Als je kiest voor kopen, vertellen onze adviseurs je hier graag meer over. Wil je een onafhankelijk advies over de beste hypotheek voor jouw situatie? Maak eens een afspraak met één van onze experts!