22-10-2018

Huizenprijzen blijven stijgen, starters haken af

Bestaande koopwoningen waren in september 9,3 procent duurder dan in september 2017. Er is al sinds 2013 sprake van een stijgende trend. Voor starters wordt het steeds lastiger om een woning te kopen.

Dat blijkt uit gegevens van het CBS en het Kadaster. De prijzen van koopwoningen zijn deze maand even hard gestegen als vorige maand. De prijzen liggen sinds mei 2018 op het hoogste niveau sinds het begin van de prijsindex in 1995. Lees meer over de huizenprijzen.

Eigen geld

Vooral starters zijn de dupe van de hoge verkoopprijzen en dan met name mensen onder de 25 jaar en boven de 35 jaar, die voor het eerst een huis willen kopen. Woningmarktexpert Paul de Vries van het Kadaster denkt dat dit mede komt door veranderde hypotheekvoorwaarden, waardoor kopers veel eigen geld moeten inleggen. Veel jonge twintigers wachten daarom nog een paar jaar, zodat zij eerst kunnen sparen. Mensen van 35 jaar en ouder die voorheen altijd gehuurd hebben, hebben vaak weinig kunnen sparen en missen daardoor de boot.

Meer duokopers

Het aantal woningkopen waarbij twee of meer kopers zijn betrokken loopt sinds de crisis weer op. De meeste woningaankopen worden door een duo gedaan. Ook deze ontwikkeling heeft te maken met de oplopende woningprijzen. Eenpersoonshuishoudens kunnen steeds moeilijker een koopwoning financieren.

Bekijk de ontwikkeling van de huizenprijzen.