6-7-2018

Huizenprijzen gaan nog harder stijgen

Verwacht wordt dat de huizenprijzen dit jaar en volgend jaar nóg harder stijgen. De stijging wordt onder andere veroorzaakt door de hypotheekrente, die naar verwachting nog een tijd op het huidige, lage niveau blijft.

Uit onderzoek van ABN-AMRO blijkt dat er voorlopig geen einde komt aan de huizenprijsstijgingen. Verwacht wordt dat de huizenprijzen dit jaar stijgen met 8.5 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor volgend jaar wordt een stijging van 7 procent verwacht, in plaats van de aanvankelijk voorspelde 5 procent.

Hypotheekrentes blijven voorlopig laag

Onlangs gaf de Europese Centrale Bank (ECB) aan dat de rentetarieven tot zomer 2019 laag blijven. Daar komt bij dat het woningaanbod beperkt is, waardoor het steeds lastiger is om een woning te vinden. Deze ontwikkelingen zorgen er voor dat de woningprijzen zullen stijgen.

Handelsoorlog kan effect hebben op woningmarkt

Een kanttekening bij dit verhaal: internationale spanningen, zoals een handelsoorlog, kunnen een bedreiging vormen voor de woningmarkt. Door een handelsoorlog zal het vertrouwen van de consumenten in de economie dalen, waardoor zij terughoudender worden met het doen van grote aankopen als een woning. Hierdoor kan het gebeuren dat de huizenprijzen uiteindelijk niet of minder hard stijgen.

bron: ABN AMRO