5-9-2018

Huizenprijzen weer op niveau van 2008

Voordat de kredietcrisis begon in 2008, had de koopwoningmarkt een historisch hoogtepunt bereikt. De huizenprijzen waren nog nooit zo hoog geweest als toen. Inmiddels, tien jaar later, zijn de huizenprijzen in Nederland gemiddeld weer op het niveau van 2008. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Huizenprijzen visual

Uit het dal omhoog

De huizenprijzen daalden na de crash van zakenbank Lehmann Brothers in 2008 gestaag. In 2013 waren woningen zo’n 20% minder waard dan vijf jaar eerder. Sindsdien is er een stijgende lijn zichtbaar, met de sterkste stijging in 2017. Toen werden er bijna 242.000 bestaande koopwoningen verkocht volgens het CBS. Dat was het hoogste aantal verkochte woningen sinds 1995.

Verschillen per regio

De verkoopprijzen van woningen liggen nu gemiddeld weer op hetzelfde niveau als voor de crisis. Maar per regio zijn er nog grote verschillen te zien. In de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland, met name in de grote steden, zijn de woningen duurder dan in 2008. In de andere Nederlandse provincies zijn de woningprijzen nog niet op het niveau van voor de crisis, zo blijkt uit de cijfers per provincie.

Bereken hoeveel je kunt lenen

Als je op zoek bent naar een koopwoning, wil je natuurlijk graag weten wat je kunt lenen. Daar hebben we bij De Hypotheker een handige rekentool voor. Bereken het zelf!